Irena Skopljak Barić predstavila svoju prvu slikovnicu

0
Komunalac add

U Osnovnoj školi Marije Jurić Zagorke jučer je održana promocija slikovnice „Ja žir, vjeverica Vera i jedno daleko jezero“. Riječ je o prvoj slikovnici Vrbovčanke Irene Skopljak Barić. Pred brojnom publikom u predvorju škole o knjizi su, uz autoricu, govorili književnica Iva Bezinović-Haydon i urednik Branko Čegec. Na početku promocije publiku je prigodnim riječima pozdravila ravnateljica OŠ Marije Jurić Zagorke Edina Operta.

Govoreći o slikovnici urednik i izdavač Branko Čegec istaknuo je da je nakon dugotrajnog rada nastao jedan lijep proizvod koji je će biti jednako privlačan i djeci, ali i njihovim roditeljima.    – U odnosu ilustracije i tekst vidi se sva toplina koja je pratila nastanak ove knjige. Drago mi je što ste se večeras okupili u ovako velikom broju i počastili prije svega Irenu u nečemu u čemu ona čini prvi korak, a to je korak u svijet dječje knjige – rekao je Čegec.

Književnica Iva Bezinović-Haydon u svom je obraćanju istaknula kako joj je bilo izninmo zadovoljstvo prihvatiti poziv autorice da kaže nekoliko riječi na ovoj promociji. – Sam naslov „Ja žir, vjeverica Vera i jedno daleko jezero“ otvara svijet ove slikovnice. Već ovdje saznajemo o kakvom se svijetu radi, svijetu životinja i prirode. Najznačajnija stvar u slikovnici su zapravo snažne metafore te je stoga ona namijenjena svim uzrastima i sigurno će svatko ovdje pronaći nešto za sebe Od ljepote priče o prijateljstvu, preko metafore odrastanja, života do melodičnosti i liričnosti rečenica, to je sve što čini ovu knjigu divnom – naglasila je Bezinović-Haydon te čestitala autorici.

Na kraju se obratila i autorica slikovnice Irena Skopljak Barić. Zahvalila je brojnoj publici na dolasku i svima koji su doprinijeli u stvaranju ove slikovnice.  – Srce mi je zaista puno. Presretna sam i zahvaljujem svima, od svoje obitelji do prijatelja koji me podržavaju cijelo vrijeme u mom radu. Tekst za slikovnicu nastao je prije gotovo dvije godine, ali je objavljena tek sada zbog dugotrajne potrage za ilustratorom. Zahvalna sam što smo na kraju pronašli ilustratoricu Jelenu Šušnjar koja je postala, ne samo naš suradnik, nego i naš prijatelj. S njom sam od ogledne ilustracije koju mi je poslala, odmah kliknula i ta se suradnja nastavila u predivnom tonu do samog kraja. Nadam se da ćete svi vi pronaći nešto za sebe u ovoj knjizi, da će vam donijeti nešto novo možda potvrditi nešto što već nosite u sebi rekla je Skopljak Barić.

Predstavljanje slikovnice svojim su čitanjem ulomaka upotpunile nećakinje autorice Ema Štulić i Bruna Masier te su nakon svakog čitanja nagrađene gromoglasnim pljeskom. Nakon službenog dijela promocije druženje se nastavilo u toploj i ugodnoj atmosferi.

Inače, Irena Skopljak Barić profesorica je hrvatskoga i ruskog jezika i književnosti. Neke su joj pjesme i priče pohvaljene, a neke nagrađene na različitim natječajima u Hrvatskoj i regiji. Suautorica je čitanki iz hrvatskoga jezika u izdanju nakladničke kuće Profil Klett te digitalnih obrazovnih sadržaja za projekt e-Škole.

2016. godine izašla je njezina prva pjesnička zbirka Neprivezani u izdanju Hrvatskoga društva pisaca iz Zagreba. Svoju drugu pjesničku zbirku Plava mahovina objavila je 2020. godine, također u izdanju Hrvatskoga društva pisaca. Idejna je začetnica Zagorkinih književnih dana, književne manifestacije koja se od 2020. godine redovito održava u Vrbovcu.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime