Vrbovčani obilježili Svjetski dan pješačenja

0
Komunalac add

Inicijativi Gradske zajednice športskih udruga Vrbovec koja je u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vrbovca pokrenula obilježavanje Međunarodnog dana pješačenja u Vrbovcu, pridružilo se 100-tinjak stanovnika Vrbovca i okolnih mjesta. Tako su se u pješačkoj koloni našli članovi Izvršnog odbora Gradske zajednice športskih udruga Vrbovca, Crvenog križa Vrbovec, Udruge Ružin krug, Udruge Osebunjek, KUD-a Petar Zrinski, Udruge Avis Rara, učenice Srednje škole Vrbovec, NK Vrbovec i drugih društava. Rame uz rame našli su se razni sportaši, nogometaši, strijelci, košarkaši, biciklisti, planinari, atletičarke, ribolovci, rekreativci, umjetnici, kulturnjaci, znanstvenici, profesori, pjesnikinje, političari, društveni i javni djelatnici, umirovljenici, majke s djecom u kolicima, mladež te zaljubljenici u prirodu, ali najviše u Grad Vrbovec. Uvodno su se nazočnima na Trgu Petra Zrinskog obratili prigodnim riječima tajnik Gradske zajednice športskih udruga Vrbovec Stjepan Zdenko Brezarić, vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj i predsjednik Planinarskog društva Vrbovec Dražen Petrak.

U veselom raspoloženju pješačka kolona se pod vodstvom članova Planinarskog društvo Vrbovec kretala preko Kolodvorske, Ulice Eugena de Piennesa i Zagrebačke ulice do jezera Bajer u Martinskoj Vesi, gdje su ih dočekali članovi Športsko ribolovnog društva Amur. Obilazak Bajera izazvao je znatiželju jer su se neke osobe po prvi puta upoznali sa svim ljepotama tog jezera. Oko Bajera su se pronalazile razne gljive, fotografiralo razno jesensko poljsko cvijeće i uživalo u krajobrazu okupljališta sportskih ribolovaca, slikara, intelektualaca, sportaša i drugih poklonika ekologije i zaštite prirode iz vrbovečkog kraja.

Nakon kraće stanke na Bajeru, kolona je Zagrebačkom ulicom stigla do vrbovečkog restorana Marija gdje je završila 7 kilometara duga pješačka ruta. Tu se odvijala manifestacija “Pera nekad i sad”, u organizaciji Turističke zajednice grada Vrbovca u suradnju s Udrugom Pera iz Vrbovca. Tako su u jednom danu objedinjene aktivnosti na promicanju sportske rekreacije i vrbovečke tradicionalne gastronomije.

Glavni smisao pokretanja obilježavanja Međunarodnog dana pješačenja ispunio je cilj jer je okupio građane, od kojih su mnogi vodeći pokretači društveno-političkog, kulturnog, umjetničkog, sportskog i javnog života Vrbovca te su vlastitim primjerom pokazali da je sportska rekreacija važna i da doprinosi jačanju fizičkog i mentalnog zdravlja. No, isto tako je važno što su se ljudi međusobno upoznavali te izmjenjivali ideje i inicijative o unaprijeđenju zajednice. Tako je između ostaloga pjesnikinja Katarina Zadrija iznijela inicijativu da se vrbovečka pješačenja organiziraju „kroz četiri godišnja doba“ dok se biciklist Božidar Mikac založio da se ponovo organiziraju biciklijade vrbovečkim krajem. Bilo je i drugih ideja kojima se afirmirala sportska rekreacija, pješačenje i ekološka svijest o potrebi zaštite bioraznolikosti i klime.

Prvo obilježavanje Međunarodnog dana pješačenja koje je inicirala GZŠU Vrbovec pod sloganom „Pokrenimo se za sebe i za Grad Vrbovec!“ je definitivno uspjelo. Sportska inicijativa ima lijepu perspektivu pretvoriti se tradicionalnu, društvenu, turističku, ekološku i javnu vrbovečku priču, samo na njoj treba sustavno i predano raditi i okupljati ljude svih profila. Grad Vrbovec se ovom inicijativom uvrstio na kartu hrvatskih gradova koji promoviraju Svjetski dan pješačenja i grade priču o zelenom gradu, održivog razvoja putem izgradnje okoliša sa smanjenom emisijom ugljika.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime