Vražice i fenomen maškare ŠČ dirigirale „Peskovečkim fašnikom 2023.“

0
Komunalac add

Živjela „Peskovečka Fašnička Republika“ uzvikivale su maškare iz Peskovca, Lonjice, Negovca i Dugog Sela, kojima su se pridružili i igrači NK Lonje. Maškare su tako zavladale Peskovcem i uzele ključeve od predsjednika Mjesnog odbora Peskovca Marka Nevolića i od vatrogasnog doma predsjedniku DVD-a Peskovca Siniše Jagatića. I počelo je fašničko ludilo, veselje i ples kojeg su predvodile prekrasne vražice u društvu raznoraznih maskiranih osoba i krabuljnih likova. Bilo je tu raznih likova od klauna, vještica, vila, kauboja, nindži,  predstavnika reda osiguranja, životinjskih likova…

Međutim, glavnu pozornost plijenio je fenomen u maškari ŠČ koji se pojavio likom, djelom i brkom u društvu dvojice svojih brkatih pajdaša i koji je na kraju s vražicama dirigirao Peskovečkim fašnikom. Bilo je svega i svačega kako se i šika maškarama pa je vesela fašnička družina prije svega nudila obilje smijeha, zezancije i razuzdanog plesa, ali i zaborava od svakodnevnih briga, problema i životnih poteškoća.

Uz ludi glazbeni ritam maškare su u traktorskim prikolicama obišle Peskovec gdje su ih Peskovčanke i Peskovčani u dobroj staroj tradiciji darivale vinom, sokom, pivom, krafnama, kolačima, raznim vrstama narezaka i sireva, ali ponajviše s radošću, gostoprimstvom i neskrivenim veseljem. Fašničke postaje su organizirale peskovečke obitelji: Zlatice i Vladimira Mede Jagatića, Marine i Mladena Jagatića, Ljubice i Tomislava Bece Bencarića, Elene i Marka Nevolića, Božice i Stjepana Forgača, Zdenke i Nikole Bencarića, Sanjice i Branka Maksimovića, Ljerke i Damira Pavečića, Kristine i Željka Lisičaka, obitelji Ide i Krunoslava Brnčića, Dragana Blaževića… U Lonjici su maškare zastale i napravile urnebesni lom kod popularnog ugostiteljskog zalazišta PUB Cubismo, gdje su ih Mario i Miroslav Čolig častili pićem svih raspoloživih vrsta. I kod lonjičke obitelji Darka Horvatinovića fašnička kolona je našla okrijepu i srdačan prijem.

Nakon obilaska Peskovca i Lonjice na središnjem peskovečkom trgu upriličeno je suđenje Fašniku, glavnom krivcu za sva zlodjela i nedjela koja su proživjeli stanovnici Peskovca u 2022. godini. Međutim, isto tako su u optužbi naglašena i sva životna opterećenja i nedaće koja su ih pogodila koronom, potresom i svim drugim prirodnim nepogodama, pa sve do demografskog pada stanovništva jer se u Peskovcu mladi dečki i cure ne žene. I ovaj puta Fašnik je nakon „poštenog suđenja“ okončao spaljivanjem.

Poslije svih ceremonijalnih protokola vražice i maškara ŠČ su komandirale u besanom  druženju, raskalašenom plesu uz obilje pjesme te jela i pića svih fela do ranih jutarnjih sati. Tako se Peskovec ponovo potvrdio kao dobar organizator tradicionalnih običaja vrbovečkog kraja i unio malo životne radosti i veselja u srca i duše svima koji su na bilo koji način sudjelovali u „Peskovečkom fašniku 2023.“ I na kraju peskovečke maškare su poručile: „Vidimo se i iduće godine u još bolje izdanju!“

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime