Voditelj Nogometne škole Vrbovec Željko Majcen: Pozivamo mlade da nam se pridruže i vrate na nogometne terene

0
Komunalac add

Željka Majcena ne treba posebno predstavljati vrbovečkoj sportskoj javnosti, ali nije na odmet ponoviti da se radi o jednom od najboljih igrača svih vremena i živućoj legendi NK Vrbovca, koji se od prošle godine nalazi na funkciji voditelja Nogometne škole Vrbovec. U svojoj dugogodišnjoj igračkoj karijeri bio je kapetan i stožerni igrač Vrbovca koji se 1980-tih  probijao prema republičkoj nogometnoj reputaciji te u sezoni 1992./93. kad je Vrbovec prvi puta izborio povijesni ulazak u 2. HNL-u. Međutim, lom noge koji je doživio u naponu igračke snage onemogućio ga je da ostvari i impozantniju igračku ostavštinu. Trener Vrbovca bio u 2. HNL-u i u 3. HNL-u, a velike uspjehe ostvario je i kao trener trećeligaša Graničara iz Tučenika te je potom imao uspješne rezultate u Zelini i u Rakovcu. Dugogodišnji je trener u Nogometnoj školi Vrbovec koji posjeduje volju, želju, znanje, iskustvo i životnu energiju za provođenje još kvalitetnijih pomaka u vođenju Nogometne škole Vrbovec. Upravo smo o tome razgovarali s 59-godišnjim Željkom Majcenom, a on nam je otkrio planirane aktivnosti, novosti o trenerima, problemima i lijepim ostvarenjima u NŠ Vrbovec.

Kada planirate otvoriti vrata Gradskog stadiona Vrbovec za mlađe kategorije NŠ Vrbovec?

U dogovoru s Upravom kluba prema planu priprema za mlađe kategorije nogometaša NŠ Vrbovec trebali bi krenuti s trenažnim procesom 1. veljače 2021. godine. Dakako, to sve ovisi o epidemiološkom mjerama ukoliko to dozvoli Nacionalni stožer civilne zaštite i Zavod za javno zdravstvo. Svima nama u NŠ Vrbovec, odnosno u klubu Vrbovec zdravlje svih igrača, trenera i službenih osoba je na prvom mjestu i ne želimo se igrati sa zdravstvenom situacijom. Uostalom, Vrbovec je doživio epidemiju koronavirusa u seniorskim redovima pa smo bili svjedoci koju su kalvariju prošli naši prvotimci u jesenskom dijelu. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane djevojčice i dječake da nam se pridruže u radu NŠ Vrbovec te da ojačamo ljubav prema nogometu, da potisnemo iz sebe svu depresiju koja se nakupila uslijed epidemije koronavirusa i punim plućima udahnemo sve sportske vrijednosti. Boravak na svježem zraku, provedba organiziranih sustavnih treninga i socijalizacija su preduvjeti da se mlađe kategorije nogometaša razvijaju u istinoljubive i zdrave mlade ljude. Također ovim putem upućujemo apel svim osnovnoškolcima i srednjoškolcima, ako i nemate interesa za nogomet uključite se u bilo koji drugi sport za koji pokazujete afinitet jer tako pomažete sebi u svojem psihosocijalnom razvoju i u stjecanju iskustva u svom mladom životu. U svakom slučaju izađite iz kuća i stanova i pridružite nam se na terenima Gradskog stadiona da zajedno gradimo sportsku priču sazdanu od uspjeha i pobjeda, ali i od poraza koji su sastavni dio svakog sporta, na putu vašeg odrastanja.

Molim Vas predstavite javnosti vaše suradnike/trenere u NŠ Vrbovec.U kojoj mjeri su zastupljeni kao treneri bivši igrači kluba?

Meni kao voditelju NŠ Vrbovec pripala je odgovornost vođenja juniorskog sastava od kojeg očekujem da bude na razini prijašnjih generacija iz kojih su stasali budući prvotimci. Trener kadetskog sastava je prof. Željko Jedvaj. Kategoriju starijih pionira vodi Hrvoje Koščević, a mlađe pionire Zlatko Kornet. Momčadi pionira II nogometne vještine pokazuje Mladen Falčević. Josip Slišković je trener limača, a Mario Ćosić poučava prstiće. Najmlađe vrbovečke nogometaše prvim nogometnim koracima uči Tomislav Posavec. Eduard Majer je trener vratara i isključivo se bavi problematikom treniranja svih selekcija vratara. Svi treneri imaju odgovarajuće trenerske licence te želimo i kroz trenersku svakodnevnu edukaciju još više podići razinu, odnosno stručnu ljestvicu. Isto tako većina trenera u NŠ Vrbovec su nekadašnji poznati igrači kluba koji sada svoje bogato igračko i životno iskustvo prenose na mlađe naraštaje nogometaša.To je višegodišnja politika kluba, u rad NŠ Vrbovec uključuju se bivši igrači koji su iskazali afinitet prema trenerskog karijeri.

S kojim se problemima susrećete u radu NŠ Vrbovec?

Sigurno da uvijek ima prostora za pomak u radu, ali jedan od glavnih problema s kojima se susrećemo je sve manja zainteresiranost mladih za sport. Drugi faktor koji utječe na rad NŠ Vrbovec jest depopulacija u Gradu Vrbovcu, gdje kompletne mlade obitelji svoju životnu sreću traže izvan Hrvatske. Treći čimbenik je gubitak jednog dijela igrača nakon upisa srednjih škola u Zagrebu, Bjelovaru, Križevcima ili drugim mjestima koji zbog svojih školskih obveza, putovanja ili promjene mjesta boravišta nisu više u stanju pristupiti sustavnim treninzima ili dolaziti na utakmice. Međutim, unatoč tim otežanim okolnostima ne predajemo se i radimo na povećanju broja djece u redovima NŠ Vrbovec. Kontaktiramo s osnovnim i srednjim školama s kojima nastojimo uspostaviti što bolju suradnju, kako bi se učenici aktivno uključili u naše selekcije. Na žalost i ova epidemija koronavirusa negativno djeluje na opće raspoloženje, razumljivo je da su roditelji zabrinuti za svoju djecu i ne žele riskirati njihovu zdravstvenu sigurnost. Vjerujemo da će nakon što prevladamo ovu nesretnu epidemiju koronavirusa biti daleko veći priljev mladih nogometaša u našim redovima. Nadamo se da će ponovo biti oko 200-tinjak mladih nogometaša u NŠ Vrbovec što je optimalan broj s kojim možemo kvalitetno i stručno provoditi trenažne procese primjerene svakoj starosnoj kategoriji.

Tko je sve od poznatih nogometaša prve nogometne korake napravio u NŠ Vrbovec?

Mogu napomenuti da su svoje nogometne početke u Nogometnoj školi Vrbovec započeli: Tomica Pisačić, Drago Papa, Senijad Ibričić, Tomislav Živko, Josip Gegić, Antonio Azinović, Tihomir Kosovec i Luka Pisačić. Oni su ostvarili ili još uvijek imaju uspješne prvoligaške karijere. Osim toga u zagrebačkom Dinamu završili su: Alvaro Vrtar i Domagoj Colarić, kao i sadašnji daroviti mladi nogometaš Lovro Gubijan, koji je ujedno i hrvatski kadetski nogometni reprezentativac. Talentirani vratar Filip Jendriš završio je u nogometnoj školi zagrebačkog prvoligaša Lokomotive, ali je na žalost 2019. godine zbog ozljede glave prerano, u 25. godini života, morao okončati svoju nogometnu karijeru. Svi su oni također svoje početke imali u NŠ Vrbovec. Mnogi naši juniori kasnije su ostvarili igračke karijere u matičnom klubu ili u drugim sredinama. Ovi primjeri uspješnih nogometnih karijera samo dokazuju da se u NŠ Vrbovec već desetljećima uspješno radi na ponos kluba, ali i Grada čije ime nosi.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime