Više od dvije trećine zaposlenih u uspješnoj obrtničkoj firmi su bivši učenici Srednje škole Vrbovec

0
Komunalac add

Kad dođete u firmu Hidrospoj kao dugogodišnji profesor Srednje škole Vrbovec, svuda oko vas su dobro poznata lica. Od ukupno 17 zaposlenih 12 njih su bivši učenici ove škole, i to većinom strojarskih zanimanja, a uz njih su tamo još i učenici na praktičnoj nastavi.

Godinama učenici strojarskih zanimanja proširuju svoja znanja i usavršavaju svoje vještine na praktičnoj nastavi u ovom suvremeno opremljenom obrtu za proizvodnju i prodaju hidrauličnih cilindara i instalacija. I bivši i sadašnji učenici s kojima smo razgovarali u potpunosti se slažu da je odabir ovog zanimanja bila odlična odluka za njih.

Filip Bubnjar je učenik završnog razreda zanimanja CNC operater. –Moj razlog za odabir ovog zanimanja je dosta neobičan. Kod prijave za srednju školu nisam bio primljen za automehaničara već za CNC operatera što je na kraju super ispalo jer mi se ubrzo ovo zanimanje počelo više sviđati, a sada vidim i da su uvjeti rada a i plaća daleko bolji – kaže Filip.

Uz njega je ovdje i Ilija Tolić koji je završio za CNC operatera 2020. i sad ne samo da vješto radi na CNC stroju, već se usavršava i u izradi programa. Vlasnik firme Zdravko Sohora kaže da Ilija već sad samostalno izradi oko 90% nekog programa jer je jako motiviran i odgovorno testira i adaptira program u nastajanju. –Zadovoljan sam ovim poslom i zbog dobrih uvjeta rada i dobre plaće – kaže o svom poslu Ilija.

Ovo mi se zanimanje sviđa jer je posao kompjutoriziran pa nije fizički prezahtjevan, a moguće je i daljnje usavršavanje u programera što sa sobom nosi dodatne prednosti – dodaje Mateo Jakopic koji je također nekadašnji naučnik, a sadašnji radnik.

Mateo Fiket, koji je također naučnik u ovoj firmi, i njegov prijatelj iz razreda Jakov Zajec su spojili svoju struku i znanje engleskog jezika u reklamni video u kojem su vjerno prikazali specifičnosti svojeg zanimanja.

Strojarska zanimanja, kao i većina drugih strukovnih zanimanja, su dosta nepopularna kod mladih ljudi. O mogućem razlogu nezainteresiranosti vlasnik Hidrospoja Zdravko Sohora ističe. –Mladi bježe od obrtničkih zanimanja zbog nedovoljne modernizacije i osuvremenjivanja školstva, u što spada i nabava nove opreme za praktičnu nastavu u školskim radionicama. Svi mi koji poslujemo na tržištu moramo konstantno ulagati u novu opremu, a ulaganja u školstvo trebaju pratiti napredak gospodarstva. Ali, definitivno smo sretni zbog odlične dugogodišnje suradnje sa SŠ Vrbovec iz koje nam dolaze kvalitetni učenici, od kojih neki kasnije kod nas postanu visokospecijalizirani radnici – ističe Sohora.

Svi se toplo nadamo da će se u budućnosti ta potrebna ulaganja u školstvo, uključujući i naukovanje, ostvariti čime bi strukovna zanimanja postala cjenjenija i time mladima privlačnija.

Autor: Anica Fintić (preuzeto sa struka-zove.hr)

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime