Vijećnici izglasali kreditno zaduživanje Grada Vrbovca za vrtiće u Luki i Lonjici

0
Komunalac add

Večeras je održana sjednica Gradskog vijeća Grada Vrbovca. Vijećnici su raspravljali o 9 točaka dnevnog reda. Između ostalog, izglasana je Odluka o dugoročnom zaduživanju Grada za projekte izgradnje vrtića u Luki i Lonjici.

Ovom se odlukom uređuje financiranje dva kapitalna projekta u 2024. godini, a to su izgradnja područnog vrtića u Lonjici i rekonstrukcija društvenog doma Luka – prenamjena u područni vrtić dječjeg vrtića Grada Vrbovca, koji su djelomično sufinancirani iz NPOO-a, a razlika financiranja postiže se podizanjem dugoročnog kredita.

Kako je istaknuo gradonačelnik Denis Kralj, potreban je kredit od 2,4 milijuna eura. – Napravili smo veliki iskorak kada smo prije tri godine smo otvorili novi vrtić u Jugu, ali potreba za smještajem u vrtiće je sve veća. Mi kao lokalna zajednica moramo to i omogućiti, smatram da je to najvažnija demografska mjera. Za nove vrtiće u Luki i Lonjici smo putem EU fondova i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti dobili mala sredstva. Cijena oba vrtića je 22,5 milijuna kuna, a dobili smo 5 milijuna kuna. Odluka je da dignemo kredit, no to ne znači da će Grad kredit podići odmah, nego samo da imamo i tu opciju ukoliko se Vlada ne uključi. Još nije poznato hoće li Vlada dati potporu. Kredit bi digli kod HBOR-a uz kamatu oko 1,5, posto. Kamata je niska jer će biti sufinancirana kroz EU sredstva. Ono što je važno i što treba naglašavati, pred nama je „berba“ iz EU fondova u ovom programskom razdoblju. Preporuka svih relevantnih stručnjaka je uzmite sve što vam se pruži, ako treba dignite kredite i gradite – rekao je Kralj.

Tijekom rasprave za riječ se javio vijećnik Damir Fašaić (HDZ) – Podržavamo ovu točku, odnosno gradnju vrtića prvenstveno iz fondova EU. Gradonačelnik je pomalo kontradiktoran jer govori protiv Vlade, a ona je kroz ovo razdoblje osigurala veliki iznos EU sredstava, i kroz NPOO i kroz novi program konkurentnosti Kohezija, sve skupa preko 25 milijardi eura. Što je svim gradovima i općinama prepušteno da rade i ulažu. Sve je mnogo lakše raditi sada kad postoje EU sredstva i kada je i Vlada kroz svoje programe to osigurala. Mislim da ne treba govoriti kontra Vlade. Isto tako i županija se uključuje u sufinanciranje EU projekata. Grad Vrbovec dobio je potporu Zagrebačke županije u puno toga. Prema tome, itekako mislim da je Zagrebačka županija na pomoći i raspolaganju svim svojim gradovima i općinama. Vjerujem da će Vlada osigurati dodatna sredstva i da neće biti potrebno iskoristiti ovaj kredit, ali ukoliko će biti potrebe neka bude za rezervu da se vrtići izgrade – rekao je Fašaić.

U raspravu se uključio i zamjenik gradonačelnika Marko Belošević. – Nije da Vlada ne radi ništa po tom pitanju, nego jednostavno ovo je premalo. Iznosi naših sufinanciranja za vrtiće su svega 20 do 25 posto. Toliko je iznos PDV-a koji će ova država, ova Vlada naplatiti izgradnje naših vrtića. Dakle, dati će nam 20 posto da bi kroz PDV naplatili kontra stavku 25 posto PDV-a odnosno 20 posto prihoda. Dakle nismo praktički dobili ništa od toga. Ono što se mi nadamo jest da će država omogućiti direktna sredstva kojima će povećati tu vlastitu komponentu. To je u ovom trenutku „vrabac na grani“ što ne možemo znati sa sigurnošću. Zato ulazimo u ovaj kako ne bismo kočili gradnju ova dva vrtića, odnosno kako ne bi projekti došli do zastoja – istaknuo je Belošević.

Na kraju, za riječ se javio i vijećnik Tomislav Grežina (HDZ) – Gotovo sam siguran da će Vlada RH podržati financijski ova sredstva kao što je podržala i dvoranu u Lonjici sa pozamašnim iznosom – kratko je poručio vijećnik.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime