Vijeće izglasalo nove cijene vrtića

0
Komunalac add

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vrbovca predstavljena je odluka o poskupljenju smještaja djece u gradskom vrtiću, kao i odluka o povećanju sufinanciranja cijene smještaja u ostalim vrtićima u Vrbovcu.

Prema prijedlogu, nova cijena za roditelje u gradskom vrtiću bit će 700 kuna, dok će se sufinanciranje za ostale vrtiće povećati na 1.300, odnosno 1.400 kuna za Dječji vrtić Dobri.

Ovakav prijedlog predstavio je gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

Tijekom ljeta dobili smo zahtjeve za povećanje sufinanciranja smještaja djece u Dječjem vrtiću Dobri ili kak mi svi velimo ‘kod časnih’, poskupio je smještaj u Obrtu Palčić i dobili smo zahtjev od sindikata zaposlenih u gradskom vrtiću za povećanjem plaća. Svi znamo i koliko je poskupila hrana – pojasnio je.

Cijena za roditelje u gradskom vrtiću od 550 kuna nažalost više nije branjiva. Ista ta cijena u Dugom Selu i Ivanić Gradu je 750 kuna, u Zelini 650 kuna, a u Križevcima 830 kuna. Grad Vrbovec ukupno za smještaj djece u vrtićima daje 9,8 milijuna kuna dok je taj iznos 2016. godine, znači prije našeg mandata iznosio 5,1 milijun kuna, gotovo upola manje. Takav rast troškova više nismo mogli podnijeti, a da nastavimo pomagati i druge kategorije stanovništva – osnovnoškolce, srednjoškolce, studente, umirovljenike i da nam još ostane dovoljno novaca za ulaganja u infrastrukturu. Moram spomenuti i kako će Grad Vrbovec ukupno za djecu u 2022. godini izdvojiti 15,5 milijuna kuna, dok je taj iznos 2016. bio upola manji i iznosio je 6,4 milijuna kuna – dodao je Kralj.

Ono što smo mogli napraviti je to da smo povećali sufinanciranje u ostalim vrtićima za 200 kuna, a u Dječjem vrtiću Dobri za 300 kuna po djetetu kako bismo spriječili da cijene za roditelje, koji nisu uspjeli upisati djecu u Gradski vrtić i koja su smještena u privatnim vrtićima, ne probije granicu od 1.000 kuna. Na taj način smo pokušali barem malo ujednačiti cijenu za sve naše roditelje, odnosno osigurati da razlike u cijeni ne budu prevelike – zaključio je Kralj.

U raspravu se uključio i vijećnik HDZ-a Damir Fašaić rekavši kako ga zanima koja je trenutno nova izračunata ekonomska cijena u DV Vrbovec. – Koliko od toga ide na teret roditelja, koliko na grad? Da li je ovih 150 kuna u potpunosti prebačeno na roditelje? Može li se povećanje od 150 kuna podijeliti pola-pola? Naravno zanima me ekonomska cijena? – rekao je.

Vijećnik Fašaić  također je postavio pitanje o dodatnim toškovima, kao što je učenje engleskog jezika i potrepštinama koje roditelji donose u vrtić. – Da li je to uračunato u cijeni? – pitao je.

Kralj je pojasnio kako povećanje ekonomske cijene u grubo iznosi 400 kuna, s 2.500 na 2.900 kuna. – Koliko kao roditelj znam, dodatni programi se i dalje dodatno plaćaju, kao što su se uvijek i plaćali, a potrepštine se isto tako dalje donose u vrtić, kao što je i u ostalim vrtićima. Išli smo s minimalnim poskupljenjem s obziroim na rast troškova – zaključio je Kralj.

Vijećnik Stranke rada i solidarnosti Dejan Jaić iznio je podatak kako dijete do 18. godine “košta” i do 500 tisuća kuna. – Kad vidite da imamo ovakve situacije, možda se ne trebamo uspoređivati s drugima, možda trebamo izdržati taj teret i biti primjer. Prema odluci ima još promjena koje se tiču i izmjena vezano uz umanjenje cijene za vrijeme godišnjih odmora i odsustva djeteta. Ja neću glasati za ovo povećanje jer smatram da se trebalo smisliti način i sredstva da se to povećanje cijena za roditelje spriječi – zaključio je.

Vijećnik HDZ-a Tomislav Grežina dodao je kako vijećnici žele uvid u sve relevantne materijale. – Možemo li mi dobiti podatke koja je trenutno točna ekonomska cijena, koja je razlika, tko tu što plaća i po kojim uvjetima? – rekao je na kraju rasprave vijećnik.

Odluka o novim cijenama Dječjeg vrtića Vrbovec izglasana je s 12 glasova za i 3 protiv.

Dodajmo kako je u odluci uvrštena i manja cijena za smještaja u gradski vrtić za obitelji kojima u vrtić ide više djece. Popust za drugo dijete iznosti će 25 posto dok je odluka o besplatnom pohađanju vrtića za treće i svako slijedeće dijete donesena već ranije.

U nastavku usporedba cijena vrtića u okolnim gradovima.

Cijena vrtića za roditelje ostvaruju pravo na sufinanciranje županije i države
Vrbovec – Gradski vrtić 700 kuna
Vrbovec – Dječji vrtić Dobri  

850 kuna

 

Vrbovec –  Palčić 900 kuna
Dugo Selo 750 kuna
Križevci 830 kuna
Ivanić Grad 750 kuna
Zelina 650 kuna
Kloštar Ivanić 750 kuna
Farkaševac 600 kuna DA
Gradec 800 kuna DA
Dubrava 630 kuna DA

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime