Vatrogasne vježbe u Gaju i Prilesju

0
Komunalac add

Jučer su u Vrbovcu održane dvije vatrogasne vježbe članica Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca u Prilesju i Gaju. Vježba DVD-a Brčevec održala se u 10,00 sati u domu DVD-a Prilesje, a na vježbi su sudjelovala četiri društva: DVD Poljana, DVD Poljanski Lug, DVD Prilesje i DVD Brčevec. Vježba DVD-a Gaj održala se 13,00 sati u Gaju kod bivšeg skladišta Kirš-prom Vrbovec, na kojoj su sudjelovali samo članovi DVD-a Gaj. Na vježbama su bili nazočni predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek, županijski zapovjednik Boris Fabijanić, zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Vrbovca, Kristijan Košak i tajnica Darija Sokač. Poslije izvršenih vatrogasnih vježbi provedena je analiza uspješnosti vatrogasnih akcija.

Predsjednik DVD-a Gaj Tomislav Biškupec je nakon vježba istaknuo da je DVD Gaj održao samostalnu vatrogasnu vježbu s ciljem podizanja operativne spremnosti. – Kao predsjednik DVD-a Gaj, jako sam ponosan na sve članove, od operativnih pa do ekipe koja je logistički sudjelovala kako bi vježba mogla uspješno početi i završiti. Ujedno se zahvaljujem gospodinu Maričiću koji nam je ustupio prostor i objekte za izvedbu vježbe. Samu vježbu osmislili su zapovjednik DVD-a Stjepan Strnščak sa svojim zamjenikom, te uz korekcije iskusnijih članova vježba je imala dosta elemenata sa simulacijom stvarnih događaja. Uz operativno uvježbavanje ekipe, izvedba vježbe dala je obol osjećaju sigurnosti mještana Mjesnog odbora Gaj da u slučaju požara ili druge elementarne nepogode članovi DVD-a Gaj će priskočiti i braniti njihovu imovinu – rekao je Biškupec.

Zapovjednik DVD-a Gaj Stjepan Strnščak naglasio je da su održali pokaznu vježbu kako bi provjerili svoje znanje i vještine. – Vođeni temom pripreme sezone od protupožarne zaštite i same volje pa i organiziranosti našeg društva odlučili smo održati pokaznu vježbu kako bi provjerili svoje znanje i vještine. DVD Gaj trenutno broji 20 operativnih članova, a od toga ih je 12 mlađi od 36 godina, a samo troje starijih od 50 godina. Među operativnim članovima imamo dva profesionalna vatrogasca koji svoje znanje prenose na ostale vatrogasce i tu se vidi naša snaga. Ova vježba je imala temu “Dječak se igrao po plinskom bojleru u servisu za traktore”. Nakon iskrenja iz bojlera došlo je do zapaljenja unutarnjeg dijela radionice i samog krovišta. Susjed je vidio dim i odmah je zvao vatrogasce koji su žurnim interveniranjem u početnoj fazi pronašli i izvukli dječaka iz radionice. Poslije  toga uspjeli su lokalizirati i ugasiti požar unutar radionice i krovišta. Vježba je odrađena uspješno. Vježbu smo održali samostalno jer imamo puno mladih snaga koje moramo uključiti i pripremiti za sve nedaće u nekoj budućnosti – istaknuo je.

Na ovoj vježbi sudjelovalo je 16 operativnih vatrogasaca u tri vozila. – Svake godine sudjelujemo na združenoj vježbi VZG-a Vrbovec s dva do tri člana. Pošto smo od Zajednice dobili na korištenje drugo uređeno vozilo s kojim možemo puno više odraditi od prijevoza pitke vode na što smo do sada bili bazirani povećali smo operativne snage, stanje opreme i same mogućnosti su nam veće. U planu za ovu godinu nam je obučiti vatrogasce za rad s aparatima za zaštitu dišnih organa, nabaviti kombi vozilo i povećati broj interventnih odijela i kaciga – dodao je Strnščak.

Zdenko Brezarić

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime