Vatrogasci reagirali nakon tragičnog događaja u Gaju

0
Komunalac add

Prilikom gašenja požara u polju jučer je oko 18 sati u Gaju (Gajska šuma) pronađeno tijelo muškarca. Identifikacija je odrađena sinoć, riječ je o 54-godišnjem mještaninu. Istraga je u tijeku.

Iako nisu poznati detalji ovog tragičnog događaja, iz Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca stiže oštro upozorenje građanima koji spaljuju korov i otpad na poljima. – Ovo je vrlo vjerojatno uzročno-posljedična pojava nesavjesnog spaljivanja otpada i korova. Ne znam što bi se trebalo dogoditi da se u ljudima probudi svijest o opasnosti spaljivanja na poljima – rekao je Slavko Povrlišek, predsjednik vrbovečke Vatrogasne zajednice, naglasivši kako je spaljivanje korova dozvoljeno jedino u strogo kontroliranim uvjetima, uz obaveznu najavu vatrogascima da se takva aktivnost planira.

Vatrogasci zatim odlučuju da li je spaljivanje moguće, s obzirom na meteorološke i ostale specifične uvjete. Dakle, spaljivanje se mora obavljati uz dežurstvo lokalnog DVD-a. Zbog sve gore situacije s požarima na poljima donijeli smo odluku, u suradnji s Gradom te policijom i ostalim službama, da ćemo na neki način financijski kažnjavati one koji ne prijavljuju paljenje korova – zaključio je Povrlišek.

Prema toj odluci, vatrogasci će izdavati račune za izlazak na intervenciju onim građanima koji spaljivanje korova i otpada na poljima ne prijave nadležnom DVD-u. Policija bi u tom slučaju trebala utvrditi tko je zapalio vatru, a da prije toga nije dobio suglasnost vatrogasaca. – Mi ćemo svoje izlaske na teren morati naplaćivati, uz to kazne će izdavati komunalni redar i policija. Izgleda da je to jedini način – smatraju u Vatrogasnoj zajednici, naglašavajući kako je stanje na terenu alarmantno. Podaci pokazuju kako je početkom ove godine puno više požara u odnosu na prijašnje godine.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime