Uzgajivači simentalca okupili se na godišnjoj skupštini u Dubravi

0
Komunalac add

Savez uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba (ZG SIM) održao je danas redovnu godišnju skupštinu u restoranu Sablić u Dubravi. Skupštini su uz 67 članova saveza prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Zagrebačke županije, Grada Vrbovca, općina Dubrava, Gradec, Križ i Farkaševac te brojni suradnici i poslovni partneri. 

Prisutne su pozdravili državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, načelnik općine Dubrava Tomislav Okroša, dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima Marcela Andreata Koren, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvitak Zagrebačke županije Josip Kraljičković, Marija Špehar iz HAPIH-a te načelnica općine Gradec Ljubica Ambrušec.

ZG SIM je proizvođačka organizacija u sektoru goveđeg mesa, koja okuplja 148 članova koji u stajama drže 3.200 krava i 7.500 junadi u tovu. Rezultate u trgovini stokom predstavio je Darko Tarandek. – U protekloj je godini preko našeg udruženja utrženo ukupno 1.334 grla ukupne vrijednosti 13.864.659,00 kuna. Na osnovu toga imali smo pravo povući mjeru 9 iz mjere za proizvođačke organizacije, maksimalnu iznos od 100 tisuća eura – istaknuo je Tarandek koji je predstavio i rezultate u dijelu rasplodnih grla.

Uspjeli smo u prošloj godini prodati 192 junice, cijena se kretala negdje oko 13 do 16.500 kuna, 18 bikova za prirodni pripust po cijeni od 14 do 16.500 kuna, 20 grla krava za rasplod po cijeni od 11 do 14.500 kuna te ženske teladi za daljnji uzgoj 24 grla po prosječnoj cijeni od 3.500 do 5000 kuna – rekao je Tarandek te dodao kako su top tri proizvođača koji su proizvode prodavali preko saveza OPG Nikola Benc iz Dropčevca, OPG Zouhar Željko iz Zgališća i OPG Emina Burek iz Dubrave.

Savez intenzivno radi na genotipizaciji, istaknuo je Damir Pejaković. – Krenuli smo prije 15-tak godina, intenzivno se time bavimo od 2011. godine. Broj muških potomaka koje testiramo godišnje pomalo raste i sada smo došli zadnjih par godina na nekih 50-60.  U 2020., ’21. i ’22. smo testirali preko 100 životinja, a dobili smo samo jednog bika. Kriteriji su izuzetno visoki i takvi trebaju biti. Ova je godina prekretnica za naš uzgoj jer na pragu je potpisivanje ulaska Hrvatske u zajednički njemačko-austrijsko-češki sustav, kojem teže mnoge zemlje, pa i mi. Vjerujemo da će to biti i službeno objavljeno na godišnjoj skupštini našeg središnjeg saveza – naglasio je Pejaković.

Sada su u fokusu ženska grla. – U prošloj godini zahvaljujući projektu genotipizacije ženske teladi i junica koji je Zagrebačka županija sufinancirala s 80 posto, genotipizirali smo 619 ženskih životinja. U ovoj godini nastavljamo dalje, osigurana su dvostruko veća sredstva iz Županije, nadamo se da ćemo premašiti tu brojku. Neki dan smo poslali 155 novih uzoraka – istaknuo je Pejaković.

Proteklu godinu u radu Saveza obilježile su i aktivnosti na realizaciji dugoočekivanog projekta izgradnje Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava, naglasio je predsjednik Saveza Damir Horvatić. – Zemljište smo riješili koje nam je još trebalo da bi mogli graditi, prostorni plan je riješen. Pozivam sada i institucije koje su nam dale obećanje da ćemo to izgraditi, bitno je da se riješi, da naši mladi ljudi imaju perspektivu i da stočarstvo na širem području opstane – poručio je Horvatić.

U planu rada za 2023. godinu najavljeno je održavanje 1. Stočarskog sajma u Dubravi, regionalnog sajma prodajnog karaktera sa svim vrstama stoke. U sklopu sajma planirana je organizacija Revije mladih uzgajivača tzv. Bambino kupa. Prvi sajam trebao bi se održati u lipnju za vrijeme održavanja Dana općine Dubrava.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime