Uzgajivači simentalca na stručnom izletu u Njemačkoj

0
Foto: ZG SIM
Komunalac add

Članovi Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalca HUSIM-a te članovi Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba ZG SIM-a prošlog su tjedna boravili u Njemačkoj u sklopu stručnog izleta. Posjetili su BVN – EUROgenetik, najveći simentalski centar za umjetno osjemenjivanje gdje ih je dočekala Andrea Hefner, voditeljica centra. Predstavila je uzgojni program BVN-a zajedno s upravnim direktorom dr. Johannesom Aumann. Također, pripremili su malu paradu bikova koja je održana u unutarnjoj zatvorenoj dvorani za predvođenje bikova te su predstavili: MIRACLE Pp, HEISS, SUNSHINE, BAVARIA, SUNRISE, MONOPOLY P*S, SEHRGUT i HOKUSPOKUS bikove.

Foto: ZG SIM

U sklopu stručnog izleta posjetili su i farmu obitelji Burger. Na ovoj je farmi prošle godine prosječna proizvodnja mlijeka po kravi bila 12 000 litara. Oni su također uzgojili nekoliko bikova za reprodukcijske centre, a najpoznatiji je bik HEISS sa 153 gGZW koji je ujedno i najviše rangirani bik kojeg su naši uzgajivači vidjeli u maloj paradi BVN-ovog centra. Otac Dietera Burgera, Willi Burger je počasni predsjednik BVN-a, a supruga Maria bila je dvije godine za redom BAVARSKA KRALJICA MLIJEKA.

Foto: ZG SIM

Posjetili su i farmu obitelji Arnold. Prosječna proizvodnja mlijeka po kravi na ovoj farmi je oko 11 000 kilograma, a mlijeko predaju u zadružnu siranu koja je u vlasništvu uzgajivača. Obrađuju 125 ha zemlje, od čega je 100 ha oranica (zakup) i 25 ha travnjaka. Na gospodarstvu se nalazi trenutno oko 85 krava u proizvodnji te 130 grla ženskog podmlatka. Od toga godišnje prodaju 30 prvotelki i 15 rasplodnih bikova. O gospodarstvu brinu Frank i Nicole Arnold, roditelji Richard i Gerdi te jedan praktikant. Spadaju u najboljih 10 uzgajivača najveće bavarske udruge Rinderzuchtverband Franken od 90 000 krava sa sjedištem u Ansbachu.

Foto: ZG SIM

Gostujući u našem programu Damir Pejaković iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede ispričao je detalje sa stručnog izleta u Njemačkoj te posebno istaknuo organiziranost rada koja tamo vlada i omogućuje dugoročnu održivost.

Foto: ZG SIM

– Ovo je bilo zaista dobro, počuno i zanimljivo putovanje koje je organizirao Središnji savez uzgajivača simentalca, ali su se i naši uzgajivači iz ZG SIM-a odazvali. Bilo je ukupno 40 sudionika, a od toga oko polovica naših iz ZG SIM-a. Bili smo u Bavarskoj i u Baden-Württembergu, dvije susjedne regije u južnoj Njemačkoj tri dana. Izuzetno kvalitetan program i zaista dobar sastav sudionika, ponajbolji uzorak proizvođača, uzgajivača simentalca iz tri županije, Zagrebačke, Koprivničko-Križevačke i nešto iz Bjelovarsko – bilogorske županije i jedan par iz Sisačko – moslavačke županije. Po njihovim reakcijama tijekom i nakon putovanja vidimo da je ono bilo pun pogodak. Tema je bila izložba RBV-a, dakle fokus je bio na uzgoj, ali prije svega na organiziranost, na to kako je sve posloženo da bi dugoročno bilo održivo. To je ono što nas veseli i tu smo mi kod nas napravili ozbilje pomake upravo zahvaljujući podršci koju imamo s njemačke strane preko našeg Centra u Varaždinu koji je u 75 postotnom vlasništvu BVN-a. Imali smo priliku vidjeti najbolje svjetske bikove. Izlet je bio neprocjenjivo, korisno, zanimljivo i poučno iskustvo i zaista smo sretni što smo mogli sve to vidjeti i doživjeti – rekao je Pejaković.

Više o ovoj temi poslušajte u našoj emisiji Za selo u nedjelju od 10 sati.

Foto: ZG SIM
Foto: ZG SIM

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime