Usvojen prvi rebalans gradskog proračuna za 2021. godinu

0
Komunalac add

Na jučerašnjoj prvoj sjednici novog saziva Gradskog vijeća usvojene su I. izmjene i dopune proračuna Grada Vrbovca za 2021. godinu. Prihodovna strana proračuna povećava se za 10 milijuna kuna, rekao je gradonačelnik Denis Kralj, koji je predstavio rebalans. –Tu su prihodi od poreza i prireza koji se povećavaju za 3 milijuna kuna, povećava se porez na imovine za 700 tisuća kuna, u skladu s realizacijom i priljevima koje očekujemo do kraja godine. Pomoć iz drugih proračuna povećava se za 1,2 milijuna kuna, većinom su to prihodi od fonda sufinanciranja za izgradnju vrtića, raspisan je takav natječaj i na njega smo se prijavili. Za 1,6 milijuna kuna povećavaju se pomoći temeljem prinosa iz EU sredstava. To su sredstva iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, koja očekujemo u ovoj godini – pojasnio je gradonačelnik Kralj te dodao kako su tu uključene i donacije pravnih i fizičkih osoba za kuću kraj Siska koju će Grad obnoviti te kazne i upravne mjere za penalizacije zbog radova koji kasne.

To se odnosi na nogostup u Naselju Stjepana Radića, zgradu vrtića i bit će na nogostupu u Celinama nažalost, koji je već trebao biti gotov. Prva faza radova bi sad mogla biti završena do 15. srpnja, tako tvrde izvođači, no rok su daleko premašili – istaknuo je Kralj.

Rashodovna strana proračuna također se povećava za 10 posto. Rashodi se najviše povećavaju na gradnji ili rekonstrukciji postojeće imovine. –Tu spada novi vrtić u Jugu, iznos od 4,3 milijuna kuna koji se u ovoj godini bilježi kao trošak. Velika su stavka nogostupi, a nova je stavka uređenje kružnog toka kod benzinske postaje, planiramo na javnom natječaju pozvati naše umjetnike da ponude jedno trajno rješenje i svoje viđenje simbola našeg grada – pojasnio je Kralj i naglasio kako se također povećavaju kapitalne donacije za sportske objekte. To se prvenstveno odnosi na uređenje prostorija NK Gaj na igralištu u Gaju.

Povećavamo i sufinanciranje logopeda s 50 na 100 kuna po satu, kako bi olakšali roditeljima koji moraju putovati u druga mjesta. U pregovorima smo s logopedom iz Zeline oko otvaranja kabineta u Vrbovcu, no to kako su nam rekli, ne može se realizirati prije kraja ove godine.  Uvodimo program stimulacije mladih da upišu studij medicine ili logopedije. Cilj je obrazovati naše mlade Vrbovčane, koji će onda tu živjeti i imati posao u našem gradu – istaknuo je Kralj. Rebalans proračuna usvojen je jednoglasno.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime