Usvojen proračun Grada Vrbovca za 2020. godinu

0
Komunalac add

Gradsko vijeće Grada Vrbovca sinoć je usvojilo Proračun za 2020. godinu, koji iznosi oko 100 milijuna kuna. Proračun su podržali vijećnici SDP-a, HSS-a, Laburista te tri nezavisna vijećnika, dok su vijećnici iz redova HDZ-a i BM 365 Stranke rada i solidarnosti bili suzdržani.

Proračun je predstavio gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj istaknuvši kako on iznosi 100 milijuna kuna zato što će se u sljedećoj godini plaće učitelja I. i II. osnovne škole knjižiti kroz proračun.

Realno povećanje proračuna je oko 10 milijuna kuna ili 17 posto – rekao je gradonačelnik te se osvrnuo na planirane demografske mjere i projekte u komunalnoj infrastrukturi. – Najvažnija stavka je izgradnja novog vrtića u Jugu i rekonstrukcija društvenog doma u Luki, čime planiramo svu neupisanu djecu upisati u vrtić 2020. godine. Sljedeće godine planiramo izgradnju čak tri nogostupa i to u Čerkezovoj ulici u Celinama, u Naselju Stjepana Radića i Savskoj cesti i u Jugu III, odnosno ulaz u Zleninsku ulicu iz De Piennesove. Također planiramo urediti čak 11 igrališta, za što je predviđeno 250 tisuća kuna – rekao je gradonačelnik Kralj naglasivši kako je planirano i proširenje parkirališta u centru na zelenoj površini iza upravne zgrade.

Uz to, projektira se i parkiralište kod policije. Predviđamo gradnju novih autobusnih stajališta, dva milijuna kuna predviđeno je za nova asfaltiranja, a imamo i novi projekt sufinanciranja nabave štednih bojlera i solarnih panela – izdvojio je gradonačelnik neke od projekata koji su planirani za sljedeću godinu.

U proračunu je i niz potpora za poduzetnike i poljoprivrednike, ali i kulturu, sport, vatrogastvo, civilnu zaštitu, socijalnu skrb.

Klub vijećnika HDZ-a i HSU-a te Stranka rada i solidarnosti Bandić Milan 365 podnijeli su sedam amandmana na proračun. U nastavku donosimo njihove amandmane:

Amandan I. – Pametan i transparentan grad Vrbovec – 150.000,00 kn. „Svrha ovog amandmana je da se svim građanima u potpunosti, na transparentan način omogući uvid u sve račune tj. uvid na što se troši proračunski novac “

Amandman II. – Investiraj u Vrbovec – sufinanciranje troška kamata za kapitalne investicije – 125.000,00 kn. „Cilj ovog amandmana je osigurati povoljnije financiranje sektora malog gospodarstva i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na način da im se sufinancira kamata na kredite koje bi isti koristili za svoje kapitalne investicije.“

Amandman III. – Rasvjeta i označavanje parkirališnih mjesta i parkirališta na parkiralištu Gradskog stadiona – 70.000,00 kn.

Amandman IV. – Izgradnja šetnice ul. Krunoslava Kutena – Cerje – Vinišće – 250.000,00 kn.

Amandman V. – Izgradnja nogostupa u Naselju Stjepana Radića i Savskoj ulici – 1.000.000,00 kn. „Ovim amandmanom planira se povećanje sredstava za projekt izgradnje nogostupa u Naselju S. Radića i Savskoj ulici budući da je riječ o nogostupu dužine preko 2 km te je evidentno da je potrebno povećati sredstva, kako bi se realizirao ovaj projekt“. Amandmanom je traženo povećanje za milijun kuna, a to bi se postiglo smanjenjem stavke za nogostup u Čerkezovoj.

Amandman VI. – Božićnice za građane starije od 65 godina koji ne primaju mirovinu – 50.000,00 kn. „Svrha ovog amandmana je da se onim građanima koji su stariji od 65 godina, a koji nemaju mirovine i nisu u radnom odnosu isplati božićnica u visini od 200,00 kuna isto kao i umirovljenicima“. Ovaj amandman je odbijen, ali je gradonačelnik obećao da će za narednu godinu, svojom odlukom, osigurati sredstva i za ovu kategoriju građana.

Amandman VII. – Nabava muzičkih instrumenata i opreme za Limenu glazbu Vrbovec – 100.000,00 kn. „Svrha ovog amandmana je da se povodom stote obljetnice postojanja Limene glazbe Vrbovec istoj od strane Grada financira nabava novih muzičkih instrumenata i opreme.“

Predlagatelj je prihvatio amandman III (Rasvjeta i označavanje parkirališnih mjesta na parkiralištu Gradskog stadiona), dok je amandman I (Pametan i transparentan grad) djelomično prihvaćen, odnosno smanjen je iznos amandmana na 75 tisuća kuna. Ostali amandmani su odbijeni.

Rasprava se povela oko amandmana V. Izgradnja nogostupa u Naselju Stjepana Radića i Savskoj cesti.

Jasno je da će se projekti za Čerkezovu i Savsku morati mijenjati. Rješenje koje nudi ovaj amandman daje mogućnost da se i jedan i drugi nogostup naprave. Treba napraviti drugačiji projekt jer je nogostup u Naselju Stjepana Radića prevelik, kao i onaj u Gradečkoj i treba ga smanjiti, a time će se uvelike smanjiti i troškovi tog nogostupa – rekao je Damir Tomljenović (HDZ). Također je naveo kako Županijska uprava za ceste u sljedećoj godini ne planira asfaltiranje Čerkezove. – Nije istina da se zbog planiranog asfaltiranja sada mora ići s gradnjom nogostupa. Naime, Čerkezova, koliko ja znam, nije u planu ŽUC-a za sljedeću godinu. A nije u planu zato što vi to niste tražili – rekao je Tomljenović.

Gradonačelnik Denis Kralj odgovorio je kako će se projekt u Naselju Stjepana Radića mijenjati te će se nogostup smanjiti na neku prihvatljivu veličinu. – Vi osobno ste u Upravnom vijeću ŽUC-a i od kada ste tamo, metar županijskih cesta u Vrbovcu nije asfaltiran. Dok su članovi SDP-a bili u Upravnom vijeću, u prvoj godini mandata asfaltiran je Peskovec, a u drugoj godini Poljana. Od kada ste vi tamo sve je stalo i sada još najavljujete da neće biti radova niti u Čerkezovoj. Prije dva tjedna sam bio s članovima ŽUC-a te sam jasno tražio nova asfaltiranja za sljedeću godinu i dobio sam potvrdu da će ŽUC-ovi ljudi doći u Vrbovec kako bismo obišli ceste koje je potrebno asfaltirati – zaključio je Kralj.

Damir Tomljenović odgovorio je kako je ŽUC asfaltirao brojne ceste u Zagrebačkoj županiji. – Upravo zato što je SDP, kada je bio u ŽUC-u, asfaltirao samo svoja područja, sada moramo raditi i na drugim mjestima. Pa niste valjda očekivali da će se i dalje asfaltirati SDP-u? – pitao je Tomljenović te dodao kako mu je ravnatelj ŽUC-a rekao da Grad Vrbovec nije tražio asfaltiranje Čerkezove i da zbog toga te ceste neće biti u planu za 2020. godinu.

Gradonačelnik Kralj odgovorio je vijećniku Tomljenoviću istaknuvši kako mu nisu jasne njegove izjave. – Vi kao član Upravnog vijeća ŽUC-a ne znate što se do sada asfaltiralo, ali znate da je SDP asfaltirao samo svoja područja. Znači govorite da smo mi SDP i da je Vrbovec stoga SDP-ovo područje. Koga vi zastupate u ŽUC-u? Vrbovec ili HDZ? Ako zastupate Vrbovec dopeljajte metar asfalta u Vrbovec. Ne brinite o tome gdje je SDP, a gdje HDZ. Ja sam prije svega Lonjičak, pa Vrbovčanin, a tek sam nakon toga SDP-ovac – rekao je Kralj.

Po stoti put. Rekao sam da se u vrijeme kada su Denis Kralj i SDP bili u ŽUC-u asfaltiralo samo u gradovima i općinama gdje je na vlasti SDP, a sada se asfaltira i na drugim područjima. Ponavljam, ravnatelj ŽUC-a mi je rekao da Vrbovec nije tražio asfaltiranje Čerkezove. Ne razumijem što tu nije jasno – zaključio je Tomljenović.

Nakon gotovo dvosatne rasprave prijedlog proračuna je usvojen, uz kako je već navedeno 9 glasova za i 6 suzdržanih. Oporba je bila suzdržana jer nisu prihvaćeni svi njihovi amandmani.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime