Ususret proslavi 140. obljetnice DVD-a Vrbovec

0
Komunalac add

U svečanom raspoloženju članovi DVD-a Vrbovec održali su izvještajnu godišnju skupštinu u društvenom prostoru. DVD Vrbovec, koji ove godine obilježava 140 godina rada, najstarije je vrbovečko društvo koje je od samog osnivanja s kraja 19. stoljeća zauzelo stožerno mjesto u društvenom, javnom i inom životu općine Vrbovec. I u sadašnje vrijeme na početku 21. stoljeća, DVD Vrbovec je nositelj rada u humanitarnom, društvenom i javnom životu grada Vrbovcu promičući vatrogasnu tradiciju koje su stvarale prijašnje generacije vrbovečkih vatrogasaca.

Na godišnjoj skupštini DVD-a Vrbovec bili su prisutni predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek, vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj i izaslanik Vatrogasne zajednice grada Vrbovca Miljenko Krznar.

Izvještaj o radu DVD-a Vrbovec podnio je predsjednik Marijan Krznar. – Godina je protekla s većim ili manjim covid ograničenjima što se odrazilo i na rad DVD-a Vrbovec pa su izostala i neka naša druženja: Uskrsni ponedjeljak, skupština bez prijateljaiz drugih DVD-a i naše interne vatrogasne vježbe. Prisustvovali smo proslavi sv. Florijana uorganizaciji VZG-a Vrbovca, išli smo na hodočašće u Mariju Bistricu, prisustvovali proslavi 90. obljetnice DVD Lonjica te 100. godišnjice PGD-a Unec iz Slovenije, našeg bratskog društva – rekao je Krznar.

Također, što se tiče operativnog djelovanja, istaknuo je da su od početka godine bili aktivni na sanaciji šteta od potresa na području Gline, Petrinje i Siska i to s jedanaest operativnih članova. – Ovdje treba naglasiti da smo svoje dnevnice zaslužene na dislokaciji, a u dogovoru sa svim sudionicima darovali gradu Vrbovcu. Sudjelovali smo na osiguranju Svjetske utrke WRC-a koja se održavala na području Žumberka, biciklističke utrka CRO RACE 2021. na području grada Vrbovca te vršili osiguranje na Vrbovečkom polumaratonu. Bili smo na usluzi Konjogojskoj udruzi Vrbovec i sudjelovali u pratnji sudionika Vrbovečkog projahivanja.

Sudjelovali smo na vatrogasnim vježbama u organizaciji VZG-a u Brčevcu i Tkalcu, ali isto tako i na vatrogasnoj vježbi u PIK Vrbovcu. Primili smo u 2021. godine 6 novih članova u društvo: Karla Vuka, Alena Špoljarića, Anđelka Biščanina, Patrika Herciga, Valentina Legina i Dariju Sokač. Školovanje za ispitanog vatrogasca završili su:Karlo Vuk, Alen Špoljarić i Darija Sokač, a školovanje za vozača kamiona C kategoriju položili su: Nikola Baštek, Ivan Kuharec, Željko Večerin, Marinko Nežič i Kristijan Soviček. Bavili smo se i prijevozom vode za pučanstvo i razne organizacije na širem području grada Vrbovca te odrađivali i druge aktivnosti koje su bile potrebne za sve institucije grada Vrbovca – naglasio je Krznar.

U prošloj godini DVD je izvodio brojne radove: završetak i montažu sanitarnog čvora u sklopu garaža, uređenje prednjeg pročelja garaža s popravkom fasade, uređenje i restauraciju starih vatrogasnih kola te uređenje okoliša ispred vatrogasne sjenice. – Od financijskih sredstava od Zagrebačke županije, grada Vrbova i VZG Vrbovec, kao i vlastitih sredstava nabavljena je razna vatrogasna oprema: naprtnjače, komunikatori za zaštitne maske, kacige za šumske požare, rukavice i potkape. Godine 2021. dobili smo od MUP-a Hrvatske, a financirano preko EU fondova cisternu Volvo sa 6700l vode sa kompletnom opremom u rangu navalnog vozila. Nakon niza pregovora na županijskoj vatrogasnoj razini cisterna je završila u Vrbovcu pa bi se ovim putem zahvalio sadašnjem predsjedniku VZZŽa Slavku Povrlišeku na njegovoj ulozi u tome – poručio je.

Zapovjednik Marko Povrlišek podnio je izvještaj o operativnim aktivnostima u kojem je naznačeno da su vrbovečki vatrogasci u prošloj godini sudjelovali u 46 intervencija (17 požara, 15 tehničkih intervencija i 12 dislokacija na Banovini) u kojima je sudjelovalo ukupno 36 vatrogasaca. Blagajnik Darko Franculić i predsjednik Nadzornog odbora Marinko Nežić podnjeli su svoja izvješća. Skupštinari su sva prezentirana izvješća jednoglasno usvojili.

Predsjednik Marijan Krznar na kraju je informirao da će se proslava 140. obljetnice DVD Vrbovec održati 11. lipnja 2022. godine te ukratko podsjetio na društvenu povijest koja se bilježi od 2. srpnja 1882. godine. Pri tome je novoprimljenim članovima poručio: „Budite ponosni što ste članovi ovog Društva, a i Društvo mora biti ponosno na vas!“

Na skupštini su dodijeljena sljedeća priznanja, medalje i nagrade: Darko Franculić brončana vatrogasna plamenica i medalja,  Ines Gregurić brončana vatrogasna medalja, Matej Hren vatrogasna spomenica za 10 godina aktivnosti i brončana vatrogasna medalja, Marijo Kravoščanec brončana vatrogasna plamenica, Valentina Krznar vatrogasna spomenica za 20 godina aktivnosti i brončana vatrogasna medalja, Zoran Mikešina brončana vatrogasna medalja, Aldino Muslija brončana vatrogasna medalja, Kristijan Soviček brončana vatrogasna plamenica i medalja, Patrik Hercig vatrogasna spomenica za 10 godina aktivnosti, Anđelko Biščanin vatrogasna spomenica za 20 godina aktivnosti, Ivan Kuharec srebrna vatrogasna medalja, Mirko Mičuda srebrna vatrogasna plamenica i medalja, Željko Večerin srebrna vatrogasna plamenica i medalja, Nikola Baštek srebrna vatrogasna medalja i vatrogasna spomenica za 20 godina aktivnosti, Stanislav Vasiljević srebrna vatrogasna medalja, Marinko Nežić srebrna vatrogasna medalja, Ivan Brečak srebrna vatrogasna medalja – vatrogasni veteran, Ivan Dugac srebrna vatrogasna medalja, Ivan Vuljanković srebrna vatrogasna medalja, Kralj Mladen srebrna vatrogasna plamenica, Bratislav Marinović srebrna vatrogasna medalja i Mišo Popović srebrna vatrogasna medalja. Plakete DVD-a Vrbovec primili su: Vladimir Bermanec, Stjepan Banovec, Slavoljub Frljužec, Ivan Kralj, Ivan Mišain, Stjepan Srabinec i Zvonimir Vereš.

Zahvalnice Hrvatske vatrogasne zajednice primili su: Darko Franculić, Marijan Krznar, Slavko Povrlišek, Mirko Mičuda, Matej Hren, Vladimir Bermanec, Marko Povrlišek, Kristijan Soviček, Marinko Nežić, Nikola Baštek i Patrik Hercig, a zahvalnice za angažman u Petrinji: Darko Franculić, Marijan Krznar, Slavko Povrlišek, Mirko Mičuda, Matej Hren, Vladimir Bermanec, Marko Povrlišek, Kristijan Soviček i Marinko Nežić.

Miljenko Krznar izjavio je da je DVD Vrbovec spreman na sve protupožarne izazove i kao nositelj protupožarne zaštite na području grada Vrbovca, ali koje spremno sudjeluje i u akcijama izvan vrbovečke nadležnosti. – Stoga vam kapa do poda jer djelujete kao profesionalna vatrogasna postrojba i ponosimo se u VZG-u Vrbovca s vašim radom. Čestitke za vaš veliki jubilej 140. godina osnutka, kao i svim nagrađenim članovima društva – rekao je.

Vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj istaknuo je da je DVD Vrbovec stožerno i centralno društvo unutar VZG Vrbovca koje predstavlja snažan faktor u mnogim sigurnosnim suvremenim izazovima. – Pored humanitarne, dragovoljne pomoći koje pružate tijekom godine u mnogim slučajevima od gašenja pa do pomoći u prometnim nesrećama ili asistirate kod drugih životnih tragedija, istaknuli ste još jednom i veliko humano srce i nesebičnost jer ste se odrekli svojih zarađenih dnevnica prilikom rada na potresom zahvaćenoj Baniji jer će ta sredstva biti utrošena u izgradnju kuće u Sisku koje financira grad Vrbovec. To je ujedno potpora i gradu Vrbovcu. Isto tako veseli činjenica da ste aktivni i u realizaciji vlastitih projekata iz kojih dolazite do financijske potpore za svoj svakodnevni rad. Grad Vrbovec posvećuje pozornost sustavu vatrogastva i želimo i ubuduće još više financijskim sredstvima unaprijediti rad VZG Vrbovec. Tako ćemo i dalje pomagati u vašem radu jer to svojim sveobuhvatnim djelovanjem zaslužujete. Na kraju čestitam vam na vašoj velikoj obljetnici 140. godini društva kao i svim nagrađenim vatrogascima – poručio je Kralj.

Predsjednik Slavko Povrlišek naglasio je da je DVD Vrbovec po svojim stručnim i vatrogasnim parametrima nositelj djelovanja u VZG-u Vrbovec koji i u županijskim okvirima kotira među najboljim društvima. – Ponosni smo na vaš rad koji prezentirate tijekom cijele godine kroz razne humanitarne aktivnosti u raznovrsnim prigodama. Nema nikakve dvojbe da svojim radom zaslužujete sve pohvale jer ste uvijek na usluzi i spremni za pomoć u svojoj životnoj zajednici. Prema tome kao nositelji protupožarnog i inog djelovanja, očekujemo samo da i dalje nastavite sa svojim uspješnim radom. Dakako da ćemo i dalje pomagati vaše aktivnosti kako na županijskoj, tako i na gradskoj razini jer cijenimo vaše odricanje i pomaganje ljudima u životnim i drugim nevoljama. Čestitam vam na vašoj 140. obljetnici Društva, kao i svim nagrađenim članovima Društva – rekao je Povrlišek.

Zdenko Brezarić

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime