Uspješno završen projekt “Zaželi” – pomoć i topla riječ stigli u brojna kućanstva

0
Komunalac add

Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec danas je održalo završnu konferenciju projekta „Zaželi“ koji službeno traje do ponedjeljka 30. studenog. Podsjetimo, EU projekt „Zaželi“ vrijedan 6,5 milijuna kuna započeo je 2018. godine, a ukupno 33 žene skrbile su o starim i nemoćnim osobama na području Vrbovca i okolnih općina Dubrava, Gradec, Farkaševac, Rakovec i Preseka. U sklopu projekta nabavljena je potrebna oprema za rad, kućanske i higijenske potrepštine za 180 korisnika kojima je osigurana pomoć u kući tijekom 24 mjeseca, a provedene su i edukacije za njegovateljice.

Također, tijekom provedbe projekta žene su pružale pomoć u održavanju socijalnih kontakata kroz razgovor i druženje, pomoć u održavanju higijene stambenog prostora koji starije osobe svakodnevno koriste, pomoć u održavanju osobne higijene i održavanju higijene odjeće, pomoć u pripremanju hrane, dostavi namirnica, plaćanju računa, dostavi lijekova, naručivanja kod liječnika te pomoć u uključivanju starijih osoba u organizirane programe za starije kao što su kreativne i glazbene radionice, vježbanje uz stručnu pomoć fizioterapeuta i slično.

Osim spomenutih 33 žena, u projekt je uključeno još 15 žena koje su zaposlene kasnije. – S obzirom da je nama radni odnos sa zaposlenim ženama prestao 30. rujna i da su nam ostala određena sredstva, mi smo ih prenamijenili i zaposlili dodatnih 15 žena kako bismo osigurali rad na terenu kroz sljedeća dva mjeseca, odnosno do 30. studenog do kada projekt „Zaželi“ službeno traje. To je veoma bitno jer je osobama starije životne dobu u ovom periodu pandemije iznimno potrebna pomoć – pojasnila je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec.

Predsjednik GDCK-a Vrbovec Mato Jelić izrazio je zadovoljstvo provedenim projektom. – Bili smo među prvima u državi koji su počeli s projektom „Zaželi“, a najvažnije je to što smo pomogli ljudima kojima je zaista potrebna pomoć – kratko je poručio Jelić.

Inače, projekt „Zaželi 2“ je odobren te se čeka odluka ministarstva i potpisivanje ugovora. U novom ciklusu trideset žena bi trebalo nastaviti s radom.

Ravnateljica Mucko također je spomenula kakva je situacija s ostalim projektima. – Borimo se s problemima koje nam nameće ova pandemija koronavirusa, u pokretanju drugih projekata, odnosno projekata nova optika 65+ te projekta B.U.B.A. Započeli smo dio projektnih aktivnosti koje provodimo u iznimno malim, kontroliranim grupama i nadam se da ćemo uspjeti održati takav način rada do poboljšanja stanja. Osim toga, očekujemo tablete pomoću kojih planiramo povezivati starije osobe u njihovom domu gdje su sigurni, a nisu isključenih iz svih događanja – na kraju je dodala Mucko.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime