Uspješno završen eTwinning projekt „European Escape Room“ u Srednjoj školi Vrbovec

0
Komunalac add

0ve školske godine je u Srednjoj školi Vrbovec započet i dovršen međunarodni eTwinning projekt pod nazivom „European Escape Room“. Osnivačica projekta bila je profesorica engleskog jezika Jasna Dobrotić, a u realizaciji projekta sudjelovale su profesorica engleskog jezika Anica Fintić te profesorica hrvatskog jezika Adrijana Levatić. Suosnivač projekta je Gimnazija Velika Gorica (profesorice engleskog jezika Iva Rožić i Martina Natascha Lacković), a ostale škole partneri projekta bile su Gospodarska škola Varaždin, 4. gimnazija u Zagrebu, Osnovna škola Grigora Viteza iz Zagreba, te srednje škole iz Italije, Poljske i Turske.

Na početku samog projekta svi nastavnici i učenici su se predstavili izradom svojih profila te su predstavili gradove i škole iz kojih dolaze. Prije samih projektnih aktivnosti učenici su proučavali temu sigurnosti i pristojnog ponašanja u online okruženju kako bi se uspostavila pravila ponašanja i međusobne komunikacije. Učenici su zatim izrađivali logotipove i slogane za projekt te su pomoću online glasovanja odabrali službeni projektni logotip i slogan.

Svi učenici su dobili teme vezane za svoje države koje su trebali istražiti te na temelju tih tema odlučiti koje najbitnije sadržaje će uključiti u iduću fazu projekta. Područja koja su učenici trebali pripremiti za predstavljanje svojih država su bila: povijest, kulinarstvo, razne zanimljivosti, sport, biljke i životinje, književnost, geografija, glazba, umjetnost, kinematografija, kulturne znamenitosti, gradovi, slavne ličnosti.Učenici su trebali osmisliti zadatke za svoje teme, a nakon toga smo izrađivali kvizove i interaktivne igre „escaperooms“, koje su uključivale zadatke iz učeničkih tema. Kada su sve škole završile kreiranje igara, započeo je „turnir“.

Prvi „escape room“ na rasporedu je bio hrvatski, nakon toga poljski, zatim turski i na kraju talijanski. Osim projektnih aktivnosti na engleskom jeziku, usporedno su se cijelo vrijeme odvijale istovrsne aktivnosti na njemačkom jeziku (4. gimnazija u Zagrebu, Gospodarska škola Varaždin te Poljska). Na kraju projekta učenici su bili povezani u multinacionalne grupe te je svakoj grupi bila dodijeljena jedna tema (povijest, kulinarstvo…), ali su ovog puta učenici trebali kreirati zadatke o Europi općenito. Ponovno smo stvarali kvizove i „escaperooms“, ali ovog puta o ostalim europskim državama, a zaigrali smo ih na našem zadnjem zajedničkom online sastanku.

Tijekom trajanja projekta kreirana su tri videozapisa sa svrhom promocije projekta. U jednom videozapisu su učenici iz svih država sudjelovali u stvaranju akrostiha. Turski učenici su napravili kratak video s najavom međunarodnog projekta, a učenici naše škole su sudjelovali u snimanju videa o učenju zanimljivih poljskih riječi.

Ovim projektom željeli smo istražiti, predstaviti, potaknuti i razvijati upoznavanje i suradnju raznih europskih država, promicati kulturno nasljeđe, raznolikost, toleranciju, višejezičnost te razviti jezične i digitalne vještine.

Sve aktivnosti i sadržaje projekta možete pogledati na ovoj stranici: https://twinspace.etwinning.net/209967/home

Pregled aktivnosti također možete pogledati i ovdje:

https://www.emaze.com/@ALRWLLWRR/european-escape-room

Autor: Jasna Dobrotić, Srednja škola Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime