Uspješna prva godina rada Kluba uzgajatelja posavske kukmaste kokoši

0
Komunalac add

Klub uzgajatelja posavske kukmaste kokoši održao je izvještajnu godišnju skupštinu u restoranu Marija u Vrbovcu na kojoj je bilo nazočno 14 članova. Kao gost na skupštini bio je vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj koji je čestitao Klubu na dosadašnjim aktivnostima. Ujedno je pozvao članove Kluba da se javi u Turističku zajednicu grada Vrbovca kako bi dogovorili detalji oko nastupa na manifestaciji Kaj su jeli naši stari.

Izvješće o radi u 2021. godini predstavio je predsjednik Željko Gagula, naglasivši kako je Klub uzgajatelja posavske kukmaste kokoši radio pod otežanim uvjetima zbog  pandemije, ali da su uspješno odrađene mnoge aktivnosti. Članovi Kluba nastupili su na državnoj izložbi Hrvatskih pasmina u Kutini gdje su  izložene 43 PKK u 11 boja od strane 7 izlagača. Standard komisija za peradarstvo usvojila je prijedloge radnih standarda za dvije nove obojenosti i to losos i crveno s plavim repom. Članovi Kluba nastupili su i na Državnoj izložbi HSUGPKPZ u Bjelovaru gdje je ujedno održana i 1. klupska izložba posavske kukmaste kokoši na kojoj su  izložene 53 PKK i 4 patuljaste PKK u 11 boja od strane 9 izlagača. Klub je nabavio prstenje za svu perad te o tome vodi evidenciju, kao i popis brojeva po svakom uzgajatelju. Intenzivno se radilo na povećanju članstva, tako je Klub u 2021. godini imao 20 članova. U prošloj godini objavljena je i knjiga o posavskoj kukmastoj kokoši u izdanju Knjižnice Dugog Sela, a autori su članovi Kluba Mirko Huf i Josip Bertinovac, te je Klub radio na promociji spomenute knjige.

U Planu rada za 2022. godinu predviđeno je okupljanje ljubitelja i uzgajatelja malih životinja, promocija, unaprjeđenje i organiziranje uzgoja malih životinja, zaštita hrvatskih domaćih pasmina malih životinja, a posebno posavske kukmaste kokoši i patuljaste posavske kukmaste kokoši, očuvanje čovjekova okoliša i tradicije uzgoja peradi, nastup na izložbama HSUGPKPZ i prezentiranju grada Vrbovca i samog kluba (sudjelovanje na manifestaciji Kaj su jeli naši stari i održavanje revijalne izložbe malih životinja u Vrbovcu), održavanje 2. klupske izložbe PKK u Bjelovaru u prosincu 2022. godine, kao i izrada popisa matičnih jata PKK članova Kluba te sudjelovanje na EE izložbi u Kielcuu Poljskoj.

Klub uzgajatelja posavske kukmaste kokoši, osnovan prošle godine u Lonjici, svojim aktivnostima doprinosi promicanju zaštite autohtonih životinjskih vrsta, a posebice u peradarstvu. Jer hrvatske autohtone životinjske pasmine su bogatstvo koje pronose i prepoznatljivost Hrvatske u svijetu.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime