Uspješna godina peskovečkih vatrogasaca

0
Komunalac add

DVD Peskovec održao je godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj su bila 24 člana. Na skupštini su kao gosti bili i zamjenik gradonačelnika Marko Belošević, tajnica Vatrogasne zajednice grada Vrbovca Darija Sokač i predsjednik Mjesnog odbora Peskovec Marko Nevolić.

Izvješće o radu u 2021. godini podnio je predsjednik DVD-a Peskovec Siniša Jagatić, a u svom izvješću naglasio je kako su se upravni i nadzorni odbor sastali 10 puta. – Dogovarale su se aktivnosti i dinamika provedba te se raspravljalo o poduzimanju akcija sukladno odlukama društva. Naše aktivnosti bile su usklađene s VZG Vrbovca i MO Peskovec, a  usmjerene na jačanju protupožarnog vatrogasnog djelovanja, ali i na poboljšanju društvenog djelovanja u Peskovcu. Društvo je bilo domaćin proslave sv. Florijana kada smo na svečani način zaprimili vatrogasnu cisternu Iveco od VZG-a Vrbovec, te je održan blagoslov iste, kao i kombi vozila Zajednice. Cijelu godinu radili smo na uređenje okoliša, Peskovečkog botaničkog parka, nogometnog i dječjeg igrališta te zelenog otoka oko vatrogasnog doma u središtu sela – nabrojao je Jagatić.

Također je rekao da su izgradili pečenjaru kod sjenice, postavili pločice na stepenicama vatrogasnog doma te nabavili letvice za ogradu. – Uz pomoć grada Vrbovca uveli smo internetsku vezu u vatrogasni dom. U sklopu Vatrogasne zajednice tri člana su završila edukaciju za nemedicinske osobe tj. u funkciji reanimacije osnovnih vitalnih funkcija. Održali smo 3. po redu peskovečku gulašijadu u sklopu koje smo organizirali i malonogometni turnir 3×3, dječju olimpijadu te vrlo uspješnu zabavu. Uz potporu Grada, zajedno s MO Peskovec postavljena je spomen ploča za na tragično stradalog hrvatskog pilota i peskovečkog vatrogasca Luku Jagatića. Sudjelovali smo zajedno s mjesnim odborom na jubilarnoj 40. turističko-kulinarskoj manifestaciji Kaj su jeli naši stariu Vrbovcu. U Peskovcu  smo organizirali dodjelu darova za najmlađe za sv. Nikolu koja postala naša tradicija. Ovim putem se na kraju ujedno zahvaljujem svim žiteljima Peskovca kao i svim sponzorima koji su na bilo koji način pomagali u našem radu u prošloj godini – zaključio je predsjednik DVD-a Peskovec.

Zapovjednik Ivan Jagatić u svom je izvješću naglasio kako ih je najviše obradovao dolazak novog vozila Iveco kojim je DVD Peskovec dobio veće mogućnosti, više mobilnosti i dinamičnosti protupožarnog djelovanja. – Tijekom 2021. godine imali smo slijedeće vatrogasne intervencije: 2 požara dimnjaka, 1 požar objekta, 7 požara otvorenog prostora i šume i 1 tehničku intervenciju. Društvo je sudjelovalo na vatrogasnoj vježbi u Brčevcu. Organizirali smo prijevoz 95 cisterni vode. Vodili smo brigu o održavanju vatrogasnih vozila i opreme, vršili kontrolu hidrantske mreže u Peskovcu te bili angažirani u uređenju prostorija i okoliša oko vatrogasnog doma. Uz potporu VZG-a Vrbovca nabavili smo kompresor, turbo mlaznicu, 15 potkapa, međumješalicu i 1 kanistar pjene. Od DVD Vrbovec zaprimili smo 7 C cijevi i mlaznicu za pjenu, a sredstvima Zagrebačke županije nabavljena je 1 svečana uniforma, 4 naprtnjače, 3 vatrogasne kacige s nosačima za baterije te 5 baterija – dodao je zapovjednik Jagatić.

Financijsko izvješće u 2021. godini predstavio je blagajnik Denis Bencarić, a Plan rad za 2022. godinu Siniša Jagatić. Plan za sljedeću godinu predviđa: održavanje postojeće opreme, vozila i prostorija, nabavku i nadopunu vatrogasne opreme, uređenje interijera i okoliša oko doma, postavljanje letvica, sanaciju kuhinje, nabavku kuhinjskih aparata te popravak krova. Dakako, tu je i organizacija kulinarske manifestacije 4. peskovečke gulašijade koja pomalo, ali sigurno izrasta i u turističko-sportsko-zabavnu priredbu grada Vrbovca, te drugih društvenih zbivanja.

Tajnica VZG-a Vrbovec Darija Sokač okupljene je pozdravila u vrbovečke Vatrogasne zajednice i predsjednika Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavka Povrlišeka.

DVD Peskovec spada među najaktivnija društva u Zajednici te nam je drago da se taj kontinuitet nastavlja, što je vidljivo i iz ovih prezentiranih izvješća za prošlu godina i predstavljenog plana rada za ovu godinu. Stoga nije ni čudno da ste u 2021. godini na uporabi dobili vatrogasno vozilo. Nadamo se i dalje uspješnoj suradnji, imate našu potporu te vam želimo uspješnu 2022. godinu u vašem radu – poručila je.

Zamjenik gradonačelnika Marko Belošević je naglasio kako ga veseli što je DVD Peskovec i dalje jedno od najboljih vatrogasnih društava u Vrbovcu. – Ovo društvo je složno, krasi ga zajedništvo, humanizam i vatrogasni entuzijazam. U ova nestabilna i izazovna vremena koja su nam se dogodila zadnjih par godina, od pandemije Covida-19, zagrebačkog i petrinjskog potresa pa do najnovije međunarodne krize izazvane agresijom Rusije na Ukrajinu, moramo jačati vatrogasni segment i rad civilne zaštite. Stoga možete računati na daljnju potporu Grada u vašem radu jer samo dobro opremljeni i dobro obučeni vatrogasci predstavljaju snažan sigurnosni čimbenik u svim suvremenim izazovima i ugrozama. U gradu Vrbovcu unazad nekoliko godina provodimo niz velikih projekata na poboljšanju uvjeta i standarda života pa tako i u vašem naselju – rekao je Belošević te okupljenima prenio pozdrave vrbovečkog gradonačelnika Denisa Kralja.

Sva izvješća su jednoglasno prihvaćena, a u članstvo DVD-a Peskovec primljena su dva nova člana: Elena Nevolić i Hrvoje Dubravčić. Siniša Jagatić i Darija Sokač dodijelili su priznanja za 20 godina uspješnog rada u DVD-u Peskovec, članovima Dariju i Denisu Bencariću.

DVD Peskovec koji je ove godine zakoračio u 75. obljetnicu osnivanja društva i uspješnog djelovanja, predstavlja dugogodišnji postojani katalizator društvenog života Peskovca te stabilno i aktivno društvo unutar VZG Vrbovca. Posebnost peskovečkog vatrogasnog društva u zadnje vrijeme je sve veći broj članica, koje svojim angažmanom i inicijativama uvelike doprinose radu i ugledu društva.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime