Uspješna godina Komunalca Vrbovec

0
Komunalac add

Donosimo intervju s direktorom Komunalca Vrbovec Matom Jelićem.

2018. godina za Komunalac Vrbovec u financijskom smislu bila je uspješna. Kakvi su rezultati poslovanja?

– Komunalac Vrbovec je u 2018. godini ostvario dobit od 968 tisuća kuna i to nam je najveća dobit od 2010. godine i druga najveća dobit od 2002. godine. Velikim naporom svih nas u Komunalcu, uspjeli smo se izvući iz nevolje u kojoj smo bili. Naš ukupni gubitak u 2014., 2015. i 2016. godini iznosio je 3 milijuna i 49 tisuća kuna. Bili smo dovedeni na rub likvidnosti. Nije bilo lako izvući se iz toga. Presretni smo jer smo uspjeli pokazati našim građanima da se i u Komunalcu može raditi pošteno i puno. A gdje god se pošteno i puno radi, rezultati moraju doći. Hvala puno mojim kolegicama i kolegama u firmi koji su se primili posla i evo hvala dragom Bogu, uspjeli smo. Hvala gradonačelniku Denisu Kralju, ostalim članicama i članovima Skupštine i Nadzornog odbora na povjerenju i velikoj pomoći u radu. Nakon četiri godine negativnog poslovanja i ogromnih gubitaka, napokon smo došli u pozitivu. U godinu i pol dana smo preporodili firmu. Neka građani sami prosude o ljudima koji su nas do ovoga doveli.

Kakvo je stanje sa strojevima? Ima li pomaka po pitanju nabave nove opreme?

– Strojevi i vozila su nam stari i neodržavani. Svu dobit u 2018. godini smo uložili u popravak postojećih i nabavku novih strojeva i vozila. Dobro smo to sve servisirali i dobro smo se opremili. Kupili smo polovni traktor, kamion i JCB četvorku, dobri su i služe nam. Dva kamiona za sakupljanje otpada su nam jako stara i planiramo uskoro nabaviti dvokomorno vozilo za sakupljanje otpada. Već dvije godine čekamo sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i nema to više smisla čekati nego ćemo kamion nabavit sami. Svakako nam trebaju dva kamiona pa ćemo nabaviti još jedan klasični jednokomorni smećar, ukoliko bude Fond sufinancirao. U skoroj budućnosti planiramo nabaviti i finišer za polaganje asfalta kao i buldozer za odlagalište otpada. To su velike investicije, ali nažalost neminovne. Radimo puno posla za grad na nerazvrstanim cestama i treba nam finišer za asfaltiranje. Nekad smo imali građevinsku jedinicu s 24 zaposlena radnika i svu potrebnu opremu, ali je to nažalost sve rasprodano ili prebačeno u Vodoopskrbu.

Koliko Komunalac Vrbovec ima zaposlenih? Je li bilo novih zapošljavanja?

– Ja sam preuzeo firmu s 46 zaposlenih, 29. lipnja 2017. godine. Dva moja prethodnika su stalno govorila da nas je viška čak desetak. Danas nas je 53. U 2018. godini smo zaposlili 7 radnika, od čega 4 za stalno. Nakon dugo vremena, zaposlili smo ljude koji nisu došli po politici nego po preporuci naših radnika. Tako smo dobili prave, vrijedne i poštene radnike koji ne samo da zarade svoju plaću, nego i stvaraju dodatne vrijednosti za firmu. Samo s takvim radnicima možemo razvijat firmu i biti učinkoviti.

Koje sve djelatnosti obavlja vrbovečko komunalno poduzeće i koje su nove djelatnosti?

– Naš core business je, naravno, sakupljanje otpada. Naša primarna djelatnost koja nam i najviše prihoda donosi. Racionalizacijom i optimizacijom usluge sakupljanja otpada, znatnim smanjenjem troškova održavanja i većim učinkom rada uspjeli smo uvesti novi model sakupljanja otpada, u potpunosti usklađen sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Uredbom o komunalnom otpadu. Što je najvažnije, uspjeli smo našim građanima omogućiti treću najjeftiniju cijenu usluge sakupljanja, odvoza i odlaganja otpada od svih gradova u Zagrebačkoj županiji.

Ostale naše stalne djelatnosti su održavanje groblja i ukop pokojnika, nerazvrstane ceste i zimska služba, održavanje javnih površina i tržnica. K tome smo od lani uveli dimnjačarsku službu i posebno smo ponosni na naše dimnjačare za koje samo pohvale dobivamo. Također smo preuzeli i održavanje groblja u Općini Farkaševac. Od 01. travnja ove godine preuzimamo i čišćenje i održavanje Gradskog stadiona.

Znamo da ste imali nesuglasica sa suvlasnicima Komunalca. Je li se problem odnosa sa suvlasnicima maknuo s „mrtve točke“? Kakvo je sada stanje?

– Nažalost imali smo velikih nesuglasica za suvlasnicim Društva, posebno 2014. i 2015. godine, kada je tadašnji direktor imao stalne sukobe s Općinama Dubrava, Farkaševac i Rakovec, što je rezultiralo njihovom tužbom za istupanje iz Društva i davanjem usluge sakupljanja otpada u koncesiju.

Od prvog dana svojeg mandata sam započeo razgovore i dogovore među suvlasnicima Društva i ovim putem im se zahvaljujem na dobroj volji i povjerenju koje su pokazali. Riješili smo sve nesuglasice s Općinom Farkaševac i Dubrava, oni su prihvatili sanaciju odlagališta i platili dosadašnje obveze. To je jako bitna stvar za Komunalac i sretan sam što smo to uspjeli riješiti. Općina Rakovec je još u sudskom sporu s Društvom, ali dogovorit ćemo se, prije ili poslije. Svi skupa možemo napravit jaku i stabilnu firmu i omogućit našim građanima dobru i jeftinu uslugu. Suludo je dovoditi se u situaciju da bilo koja privatna firma ucjenjuje s cijenama ako imamo svoju firmu koja može biti servis gradu i općinama.

Koji su vam planovi za 2019. godinu? Najavili ste brojne poslove, od reciklažnog dvorišta, novih djelatnosti i sl..

– U 2018. godini smo stvorili sve preduvjete za daljnji rast i razvoj firme. Veselim se ovoj godini jer bi trebala biti još bolja. Makar nas je znatno poremetila blaga zima i nedostatak prihoda od zimske službe, ali nije strašno, preživjet ćemo.

Trenutno nam je prioritet odlagalište otpada Beljavine, na kojem moramo postaviti dodatnu hidrantsku mrežu da bi mogli ishoditi uporabnu dozvolu. Nakon toga na odlagalište možemo primati otpad s područja Dubrave, Rakovca i Farkaševca, od strane njihovog koncesionara. Navedene općine su suvlasnici firme i za odlaganje otpada s njihovog područja imamo važeću odluku Gradskog vijeća. Fond za zaštitu okoliša predlaže da prihvatimo otpad s područja Zeline, za što imamo potreban kapacitet i ne radi se o velikoj količini otpada. Kao pravna osoba koja upravlja odlagalištem možemo jamčiti građanima da je naše odlagalište sanirano po najvećim ekološkim standardima i da nove lagune za odlaganje otpada imaju nepropusne folije i ništa od toga ne može proći u zemlju, te imaju sustav odvodnje i otplinjavanja, a otpad se stalno prekriva zemljom. Odluku o tome donosi Gradsko vijeće pa ako vijeće odluči potvrdno, mi smo tehnički spremni taj otpad prihvatiti.

Uskoro kreće izgradnja reciklažnog dvorišta na odlagalištu, što bi trebalo biti gotovo do kraja godine. U tijeku je provedba projekta „Pametnija glava, zelenija trava“ koji ima za cilj edukaciju stanovništva o gospodarenju otpadom.

Nažalost naše odlagalište su dva gradska vijećnika pokušala iskoristiti za politikanstvo i skupljanje jeftinih političkih bodova, kojom prilikom su počinili niz kaznenih djela, od neovlaštenog slikanja i snimanja, do snimanja radnika bez da ga se traži suglasnost, do iznošenja teških kleveta. Otpad kojeg smo zbog kvara stroja morali privremeno odložiti kod lagune za otpad je bio odložen u lagunu tri dana prije nego je bila zadnja sjednica Gradskog vijeća, za što imamo i dokaze u obliku radnih naloga i snimki nadzornih kamera. Od njih očekujem ispriku na slijedećem Gradskom vijeću. Ukoliko se ne ispričaju, nažalost morat ćemo podnijeti kaznene prijave i tužbe pa će cijenjena gospoda morati sve te klevete dokazati sudu. Zbog naprijed navedenog, odlučio sam, nakon godinu i pol dana šutnje, prijaviti nadležnim institucijama sav prljavi veš Komunalca pa je spremno pet kaznenih prijava protiv jednog bivšeg direktora, a uskoro će biti i još toga. Radim dva posla, nemam vremena za gablec, a kamo li za prijave, ali ako ćemo se prijavljivat, idemo, pa da vidimo tko će kako proći.

Uskoro ćemo staviti u funkciju tri mobilna reciklažna dvorišta, koja će se svaka dva tjedna premještati u drugo naselje. U njih će građani moći odložiti dvadesetak frakcija otpada. U centar grada planiramo staviti polupodzemne kontejnere. S tim ćemo zaokružiti jedan cjelovit i dobar sustav gospodarenja otpadom.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime