Uskrsni običaji gradečkog kraja

0
Komunalac add

M.K.

Drugu godinu zaredom Općina Gradec Uskrsni je ponedjeljak proslavila manifestacijom Uskrsni običaji gradečkog kraja.

Središnji događaj  bilo je paljenje 11 metara visoke vuzmice, koju su postavili članovi Mjesnog odbora Tučenik, gdje se manifestacija i odvijala. Rukotvorine i domaći kolači krasili su štandove udruga žena i mjesnih odbora gradečkog kraja, a u organizaciji su sudjelovale škole, udruge i društva.

 – U nastojanju da naši hrvatski ruralni dijelovi zadrže tradiciju i našu bogatu kulturnu baštinu u Općini Gradec-Zagrebačkoj županiji i ove godine održali smo našu tradicionalnu manifestaciju Uskrsni običaji gradečkog kraja, koju već sada drugu godinu za redom obilježavamo na Uskrsni ponedjeljak, dan kada naši seljaci ne rade težačke poslove, dan kada naši radnici ne rade u firmama, dan kada štujemo uskrsnuće Isusa nam Krista.  Misao vodilja za manifestaciju svakako je bila želja da svakom posjetitelju približimo starinske običaje koji lagano globalizacijom i modernizacijom, nažalost, odlaze u zaborav. Cilj nam je bio da uz naš bogati seoski gastro stol i narodne običaje svi zajedno dožive blagdan Uskrsa i štovanje uskrsnuća Isusa Krista, te da našoj djeci ostavimo običaje, međusobnu ljubav i poštovanje prema bližnjima, riječi su kojima je načelnica općine Gradec Ljubica Ambrušec otvorila događanje.

Uz brojne goste manifestaciju je i ove godine posjetio veleposlanik Republike Indonezije Agus Sardjani, te australski konzul John Edward Herbert,  koji je stigao u pratnji supruge i dvoje djece, u ime veleposlanice veleposlanstva Australije, Susan Cox.

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime