Uskrsna košarica: Rast cijena ne utječe na uskrsnu trpezu

0
Foto: Ja Trgovac
Komunalac add

Uskrs se polako primiče pa je magazin “Ja Trgovac” proveo redovito istraživanje među hrvatskim građanima kako bi opipali njihovo potrošačko bilo u svjetlu sve većih poskupljenja kojima svjedočimo iz dana u dan.

Takvi inflatorni pritisci na kućni budžet nisu se negativno odrazili na spremnost naših građana kada je riječ o blagdanskoj trpezi. Naime, četiri od pet hrvatskih kućanstava planira napraviti tradicionalni uskrsni doručak ili ručak ove godine (njih ukupno 80% ili 2% više nego za Uskrs u 2022.).

Nabavka namirnica i ove godine najviše će prolaziti kroz hipermarkete i velike trgovačke centre, gdje će kupovati 60% Hrvata (lani 63%). Slijedi domaća, vlastita proizvodnja koja je izvor jela i pića za 17% građana (lani 16%), dok su vrlo blizu po udjelu tržnice – na kojima će nabavku obaviti 12% (lani 8%), te male prodavaonice i supermarketi – gdje će namirnice kupovati 10% građana (lani 11%). Dobiveni rezultati, dakle, pokazuju porast udjela domaće nabavke, bilo da je riječ o vlastitoj proizvodnji (+1,8%) ili kupnji proizvoda na tržnicama (+3,7%).

Kada je riječ o onim proizvodima koji su obavezni na uskrsnom stolu tu je situacija vrlo slična iz godine u godinu, a na vrhu poretka nalaze se dakako nezaobilazna kuhana jaja s 97% udjela. Mladi luk će na svom stolu imati 84% kućanstava, kuhanu šunku njih 84%, dok će oko polovice kućanstava imati hren (56%) i rotkvicu (43%). Pinca će biti na stolu kod trećine kućanstava (33%), orehnjača kod njih 27%, pečena svinjetina kod 24%, pogača kod 21%, pečena janjetina kod 20%, purica s mlincima kod 17%, šunka u kruhu kod 16%, a sarma kod 10% naših kućanstava.

Na naše pitanje planiraju li štedjeti pri kupovini namirnica za ovogodišnji Uskrs dobili smo optimističnije rezultate nego lani. Naime, da planiraju štedjeti na tome izjavilo je 60% građana, dok ih je u prošlogodišnjem istraživanju bilo 6% više.

Kada je riječ o tome koliko će novca potrošiti pri kupovini namirnica nismo zabilježili neke osobite razlike u odnosu na lani pa će tako ove godine najveći dio kućanstava, njih ukupno 20%, trošiti od 400 – 499 kn (odnosno 50 – 70 €), a tek nešto manjih 18% potrošit će od 200 – 299 kn (od 30 – 40 €).

Istraživanje su tijekom veljače 2023. godine proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 18 godina. Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Izvor: Ja TRGOVAC

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime