Uskoro kreću prijave za energetsku obnovu obiteljskih kuća

0
Komunalac add

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar najavio je da u proljeće kreću prijave za dugo očekivanu energetsku obnovu obiteljskih kuća. Nacrt spomenutog programa trenutno je na javnom savjetovanju pa Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja poziva građane da se uključe u raspravu svojim prijedlozima.

Raspisivanje poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća predviđa se već krajem prvog kvartala 2020. godine. Poziv će se odnositi na sve postojeće legalne obiteljske kuće, bez obzira na godinu izgradnje, do najviše 3 stambene jedinice i brutto površinu manju ili jednaku 600 m2.

Za financiranje provedbe ovog Programa u financijskom planu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurat će se iznos od 142 milijuna kuna. Prema prijedlogu Programa energetska obnova obiteljskih kuća provodit će se nacionalnim sredstvima putem Fonda kako bi se građanima olakšao sam postupak prijave za dobivanje sredstava.

Od navedenog ukupnog iznosa predviđenog za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća, 20% ukupnih sredstava, odnosno 28,4 milijuna kuna, namijenjeno je za financiranje energetske obnove u cijelosti odnosno 100% potrebnog iznosa za obnovu obiteljskih kuća vlasnika koji su u opasnosti od energetskog siromaštva.

S ostalih 80% od ukupno predviđenih sredstava za sufinanciranje tj. 113,6 milijuna kuna, sufinancirat će se energetska obnova svim ostalim građanima vlasnicima obiteljskih kuća i to sa stopom od 60% sufinanciranja, dok će ostatak iznosa ti građani osigurati iz vlastitih izvora.

Program u razdoblju od 2019. godine do 2020. godine provodi se u dva dijela, to jest za dvije ciljne skupine. Prvi dio odnosi se na sve vlasnike obiteljskih kuća u RH bez obzira na njihov socijalni status, a drugi dio odnosi se isključivo na ranjive skupine građana u riziku od energetskog siromaštva. Detaljan sadržaj dokumentacije potrebne za prijavu na poziv bit će propisan u samom tekstu javnog poziva.

Podsjetimo, energetska obnova obiteljskih kuća provodila se 2015. godine također putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekti su se provodili tijekom 2015. i 2016. godine, a sufinanciranje je u cijelosti bilo osigurano iz nacionalnih sredstava.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime