Uskoro knjiga „Vrbovčani u Domovinskom ratu“

0
Komunalac add

Ovih bi dana trebala biti tiskana knjiga „Vrbovčani u Domovinskom ratu“, autora Tomislava Jurića iz Nove Kapele. Knjiga će sadržavati dvjestotinjak stranica dokumenata, fotografija i zapisa samog autora o najsudbonosnijim događajima na počecima osamostaljenja države, što je tada trebalo osigurati oružjem u rukama brojnih dragovoljaca, pa tako i Vrbovčana. Okosnica sadržaja odnosi se na 51. samostalnu bojnu Vrbovec, ali knjiga govori i o svim ostalim sudionicima Domovinskog rata s područja bivše Općine Vrbovec.

U pripremi ovog zahtjevnog štiva Jurić je okupio respektabilan tim suradnika. Urednik je dr. Natko Martinić-Jerčić iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra, recenziju s pogovorom napisao je dr. Đuro Škvorc, dok je recenziju i predgovor napisao general-pukovnik u mirovini Marijan Mareković. Knjiga „Vrbovčani u Domovinskom ratu“ ovakvim pristupom njezinog autora nedvojbeno je postala vrijedan povijesni dokument o danima stvaranja, obrane i konačnog oslobađanja Hrvatske. Studioznim opisom kronologije i događaja, poduprtim brojnim fotografijama, dokumentima, novinskim člancima i svjedočanstvima neposrednih sudionika ovih povijesnih događaja daje njihov vjerodostojni prikaz. Iako naslov navodi na ponešto drukčiji zaključak, knjiga nipošto nije isključivi zapis o ulozi Vrbovčana i Vrbovca u Domovinskom ratu, nego je znatno šireg i ambicioznijeg dosega. Obilježavajući ulogu Vrbovca u obrani od agresije i opisujući okolnosti tih događaja, knjiga zapravo postaje važan zapis o cijelome Domovinskom ratu i njegovome nasljeđu koje je i danas temelj Hrvatske vojske i motiv novih naraštaja Vrbovčana i mladih ljudi iz svih krajeva Hrvatske za službu domovini – piše autor predgovora Mareković.

Tomislav Jurić je danas umirovljenik i ratni vojni invalid. Bio je dragovoljac Domovinskog rata. Zapovjednik Dragovoljačkih oružanih skupina općine Vrbovec, potom zapovjednik Voda dragovoljaca ZNG i na kraju zapovjednik 2. satnije 51. Samostalne bojne HV Vrbovec. U prosincu 1992. godine imenovan je Predstojnikom Ureda za obranu Vrbovec, do kraja rata i dalje. U ratu je sudjelovao 1972 dana za što je odlikovan nizom odličja, pohvala i nagrada. Časnik je Hrvatske vojske. U knjizi govori o tim godinama, događajima i ljudima „iz prve ruke“. -Prvi rukopis pripremljen je bio još prije 20 godina, ali sam tada odustao od posla zbog raznih razloga. Ponovo sam ga se prihvatio prije dvije godine, dodatno „dotjerao“, dopunio i konačno s brojnim suradnicima pripremio za tiskanje. Vjerujte, radije bih proveo pet godina na ratištu, nego sve ovo radio. Ali, hvala Bogu, posao je pri samom kraju i s nestrpljenjem čekamo odabir tiskare i predstavljanje knjige – kaže autor.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime