Upozorenje vatrogasaca: Zabranjeno je spaljivanje na otvorenom

0
Komunalac add

U Vatrogasnoj zajednici Grada Vrbovca upozorili su još jednom kako zbog pojačane opasnosti od nastanka požara u ljetnoj sezoni od 1. lipnja traje zabrana spaljivanja na otvorenom prostoru. Zabrana traje do 30. rujna ili, ovisno o vremenskim uvjetima, do odluke lokalne samouprave. Pozivaju se svi građani na poštivanje ove zabrane. U protivnom, za osobe koje izazovu požar slijede novčane kazne – stoji i u upozorenju Hrvatske vatrogasne zajednice.

Kazne su vrlo ozbiljne. Naime, fizička osoba koja izazove požar može biti kažnjena novčanom kaznom od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana. Osoba koja požar izazove iz nehaja može očekivati kaznu od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn. Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opasnom radnjom ili sredstvom za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja. Ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama – navode u HVZ-u, a sve građane pozivaju na dodatan oprez za vrijeme sezone te da svaki uočeni požar prijave vatrogascima na broj 193.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca i DVD-a Vrbovec Marijan Krznar također je upozorio na pojačanu opasnost od požara za vrijeme vrlo visokih ljetnih temperatura. – Bojim se da će u slučaju suše opet biti velikih problema, koji su većinom izazvani ljudskim nemarom – naglasio je Krznar.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime