“Unutarnji svemir” Mirne Savić

0
Komunalac add

U galeriji udruge Artoratorij jučer je otvorena izložba „Unutarnji svemir“ autorice Mirne Savić. Posjetitelji su mogli razgledati brojne radove mlade velikogoričke umjetnice. Riječ je o radovima u različitim tehnikama, od skulptura u kamenu, reljefa u glini, glini na platnenom kartonu, akrilu na platnu, do akrila na platnenom kartonu, gline na platnenom kartonu te na drvetu.

Na početku otvorenja izložbe dobrodošlicu je okupljenima poželjela voditeljica udruge Verena Jakuš. Nakon toga, obratila se i sama autorica te predstavila svoje izložene radove. Naglasila je da ova serija radova istražuje dubine ljudske svijesti kroz apstrahirane prikaze kozmičkih prostora u kombinaciji s figuracijom i elementima koji simboliziraju univerzum, znanje, transformaciju, cjelovitost i ravnotežu.

–  U svima nama leži kreativna sila koja prethodi svemu što poznajemo. Kroz njezinu snagu rađaju se svjetovi, ideje i sva čuda koja oblikuju našu stvarnost. Bez obzira na vjeru ili filozofiju, ideja o Stvaratelju podsjeća nas na našu povezanost s nečim što nadilazi našu prolaznost i ograničenja. Kao što u svemiru postoje sile koje pokreću širenje galaksija na neopisive udaljenosti, tako i u nama leže različite dimenzije misli, emocija i iskustava koje oblikuju našu jedinstvenu stvarnost. Radovi služe kao svojevrsni omaž svemiru te podsjeća na našu moć kao kreatora ili destruktivnog entiteta – istaknula je autorica.

Ovo je nova serija radova koja zapravo govori o tome da svi mi imamo nekakav unutarnji svemir koji se sastoji od misli i emocija, duhovnosti koju imamo, koja izlazi van, i zapravo sam pokušala napraviti introspekciju, konkretno mog života i prenijeti to u različite materijale i tehnike. Bilo je to igranje i puštanje da se dogodi neka slučajnost na platnu ili u glini te sam zapravo iz toga izvlačila formu koja se meni činila da bi mogla biti dobar prikaz toga – dodala je.

Na pitanje gdje nastaju njezini radovi Mirna kaže kako ima privilegiju raditi kao kipar u Klesarstvu Nestić. – Divna radiona i divni ljudi koji su zaista potpora u svemu i međusobno si pomažemo. Imam mogućnost koristiti taj prostor što znači da imam pristup materijalu te imam logistiku što se tiče prijevoza materijala, najčešće je kamen u pitanju. Na tome sam zaista zahvalna – rekla je kiparica.

Ono što je čeka u narednom periodu, po pitanju planova za nadolazeće izložbe, jest izložba u Udruzi zelene i plave Sesvete. – Ta bi izložba trebala biti početkom svibnja i zapravo će biti nastavak na ovu seriju radova. Bazirala bi se na skulpture od drveta i kamena jer će tamo biti veliki prostor za izlaganje kojeg naravno treba i popuniti – istaknula je. Kasnije planira još jednu samostalnu izložbu, ali za sada ne otkriva o kakvoj je izložbi riječ i gdje će se održati, već će to učiniti krajem godine.

Inače, Mirna Savić rođena je u Zagrebu 05.08.1993. godine. 2012. godine završava kiparstvo u školi primijenjene umjetnosti i dizajna te iste godine upisuje akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer kiparstva. Dobitnica je Rektorove nagrade 2017. godine. Diplomirala je 2018. godine te otvara svoju prvu samostalnu izložbu u POUVG-u ”Animalizam” i nastavlja djelovati kao scenograf u sceni Gorica u predstavama: ”Dnevnik fejsbuk idiota”, ”Sarina nit” i ”Uzbuna u plastičnom carstvu.” Postavlja interaktivnu javnu skulpturu ”Mogut” na trgu Galženica u Velikoj Gorici. Sudjeluje na brojnim festivalima i kolonijama izrađujući skulpture u kamenu, ledu, pijesku, glini. Izlaže na nekoliko grupnih izložbi u Velikoj Gorici, Varaždinu i nekolicina gradova u Dalmaciji te postavlja javne skulpture u gradu Križevci. Ilustratorica je dječje knjige ”Lukasova plesna pustolovina” i ”Grga traži obitelj”. Vlasnica je obrta za umjetničko stvaralaštvo ”OMNI ART”.

Izložba Mirninih radova u galeriji udruge Artoratorij otvorena je do 16. ožujka. Ova izložba dio je izložbenog ciklusa udruge za 2024. godinu. Program se provodi uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime