Ukinut prirez, Vrbovčanima od nove godine veće plaće

0
Foto: Ilustracija/pixabay.com
Komunalac add

S prvim danom nove godine na snagu stupa reformski porezni paket Vlade RH, što podrazumijeva izmjene devet zakona. Najveća je novost ukidanje prireza porezu na dohodak i prepuštanja određivanja poreza na dohodak jedinicama lokalne samouprave. Jedinice lokalne samouprave dužne su donijeti odluku o visini poreznih stopa u propisanim granicama najkasnije do kraja ove godine.

U Vrbovcu neće biti promjena stope poreza na dohodak, ostat će ista kao i do sada –  20 posto za godišnje dohotke do 50.400 €, odnosno 30 posto za dohotke iznad 50.400 €.

Iako smatram da je ukidanje prireza loša odluka, nismo ni na tren pomišljali da podignemo stopu poreza na dohodak. Morat ćemo se snaći bez tih prihoda. Prirez je progresivan porez koji plaćaju bogatiji. Porez koji je ‘pošten’ jer ga građani s manjim primanjima nisu uopće plaćali. Grad je od prireza prihodovao oko 5 milijuna kuna koje smo onda raspoređivali na razne namjene – od gradnje vrtića do plaćanja knjiga i radnih bilježnica za učenike ili božićnica za umirovljenike. Taj prihod će nam nedostajati no takva je odluka Vlade. Nadam se da zbog ukidanja tog prihoda nećemo morati smanjivati socijalne programe – zaključio je gradonačelnik Denis Kralj.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime