Ugledni fizičar Ivica Puljak gostuje u Vrbovcu

0
Komunalac add

Poznati splitski fizičar Ivica Puljak održat će niz predavanja u Vrbovcu u četvrtak, 15. studenog. Nedavno smo najavili njegovo gostovanje u Narodnoj knjižnici Vrbovec istog datuma od 19 sati, a sada je poznat i raspored predavanja koje će ugledni znanstvenik održati u vrbovečkim osnovnim školama, Osnovnoj školi Gradec te u Srednjoj školi Vrbovec.

Učenici nižih razreda osnovnih škola slušat će predavanje „Tajni život zvijezda“, za učenike viših razreda osnovnih škola Puljak je pripremio „Priču o svemiru“, dok će srednjoškolcima pričati „Priču o svemiru i Higgsovom bozonu“.

Raspored predavanja po školama:

9:00 – 10:30 Osnovna škola Gradec

12:00 – 13:30 Srednja škola Vrbovec

14:00 – 15:45  II. osnovna škola Vrbovec

16:00 – 17:45  I. osnovna škola Vrbovec

Predavanje otvoreno za javnost „Budućnost svemira i ljudskog roda“ Puljak će održati u vrbovečkoj knjižnici od 19 sati. Što očekuje planet Zemlju i Sunčev sustav u bližoj i daljoj budućnosti? Kakva je budućnost ovog dijela svemira i kako će na kraju završiti svemir? Kakva je bliska budućnost ljudskog roda? Kako se najbolje suočiti s izazovima klimatskih promjena, umjetne inteligencije, globalizacije i općenito brzog napretka tehnologije. Kakvu budućnost mi želimo? Samo su neka od pitanja o kojima će govoriti znanstvenik koji je široj javnosti postao poznat kao jedan od vođa tima od sto svjetskih znanstvenika koji su otkrili Higgsov bozon. Redoviti je profesor fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu. Doktorirao je fiziku elementarnih čestica na sveučilištu Pierre i Marie Curie u Parizu. Član je kolaboracije koja upravlja CMS detektorom na Velikom sudarivaču hadrona u Europskom laboratoriju za fiziku čestica (CERN) kraj Ženeve.

Organizator ovih predavanja je Grad Vrbovec, na inicijativu aktivista Danka Malekovića.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime