Udruga Osebunjek na Festivalu kinča u Novom Marofu

0
Komunalac add

U subotu je u Novom Marofu održan 3. festival kinča u organizaciji udruge „Magda i Lujza“ iz Mađareva i Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof, a pod vodstvom diplomiranog etnologa Tibora Martana. Na festivalu se predstavila dvadeset i jedna udruga iz svih kajkavskih krajeva u kojima je kinč tradicija. Vrbovečka Udruga Osebunjek također se predstavila sa svojim kinčem.

S obzirom na to da smo pokrenuli događanje pod nazivom „Božični kinč“, radionicu izrade tradicijskih ukrasa od krep papira i prirodnih materijala koja je otvorena za sve, a održava se početkom adventa, na festivalu smo se predstavili upravo božičnim kinčem i božičnim stolom (kajkavski govor ne pozna č, a kako je to događanje vezano uz tradiciju, naziv Božični je pravilan). Na izložbenom stolu izložili smo bor ukrašen kinčem, žitek u struganji, pšenicu, svijeću, kruh, novac, žito (klasje) orehnjaču, medenjake, kuhan-pečen kolače, božićni kruh, a pod stolom slamu s lutkom koja je glumila dijete koje se igra u slami kao što smo se igrali svi mi u našem djetinjstvu – pojašnjavaju iz Udruge Osebunjek.

Izložbeni prostor posjetiteljima festivala bio je jako zanimljiv i vrlo posjećen. U izradi i prezentaciji božićnoga stola sudjelovale su članice Udruge Osebunjek: Nikolina Hudec Crnčić, Katarina Zadrija, Dubravka Rogožar, Ana Gradiček, Ružica Kopsejak, Ivana Žerovnik, Dragica Čulig i Marija Petrek.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime