Udruga “Magda i Luisa” gostovala u Vrbovcu

0
Komunalac add

U organizaciji Udruge Osebunjek jučer je u Narodnoj knjižnici Vrbovec održano gostovanje Udruge „Magda i Luisa“ iz Madžareva. Udruga se bavi očuvanjem kulturne baštine Novomarofskog kraja tako da pristupa prema djeci. Prenose legende i priče najmanjima, uče ih izradi igračaka, izradi Kinča i ostalih rukotvorina.

Priređuju izložbe i priredbe poput “Vilinskig igrišća” u Kamenoj Gorici i Dana službenice božje Marice Stanković u crkvi sv. Vida i Jurja u Madžarevu. Sudjeluju na manifestacijama grada i okolnih mjesta, vrše tečajeve izrade kinča po školama, muzejima i staračkim domovima.

Udruga posebno radi na rehabilitaciji imena i djela grofice Luise Erdödy koja je živjela u Novom Marofu. Grofica je bila dobrotvorka, radila je s djecom. Osnovala je prvu bolnicu koja je prvotno bila u selu Možđenec pored N. Marofa, pokrenula je među prvima u hrvatskoj školsku kuhinju u pučkoj školi u selu Madžarevo. Njena dobročinstva su višestruka.

Udruga ima dramsku skupinu koja kroz skečeve prenosi povijesno potkrijepljene pojedine segmente iz života grofice Luise. Od prvog zapisanog kontakta grofice s djecom, djevojčicom Magdom, i ostalih zanimljivosti iz života grofice. Groficu utjelovljuje gospođa Dubravka Baneković, a djevojčice Magdu i Maricu Iva Jež i Helena Baneković. One su sinoć u vrbovečkoj knjižnici izvele skeč “Grofov automobil”.

Udruga također oživljava pojedine recepte iz grofičine kuhinje, koje su zapisale kuharice i služavke u dvoru Erdödy. Publika u knjižnici također je mogla degustirati grofičine kruščiće i cvibek te peru Novomarofskog kraja.

Zahvaljujemo predsjedniku udruge Tiboru Martanu koji nas je upoznao s radom udruge i životom grofice Luise Erdödy. Također, zahvaljujemo našim gostima i publici – poručili su iz Osebunjeka.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime