Učenička zadruga Vida SŠ Vrbovec obilježit će Svjetski dan jabuka

0
Foto: Pixabay
Komunalac add

Jabuka se smatra najzdravijim voćem i zato zasluženo nosi naziv „kraljica voća“. Svjetski dan jabuka obilježava se 20. listopada, a prvi puta je obilježen u Londonu 1990. godine s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile mnoge škole, restorani, organizacije i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Svjetska proizvodnja jabuka iznosi oko 70 milijuna tona. Najveći svjetski proizvođač jabuka je Kina (44 milijuna tona), potom zemlje EU (10,7 milijuna tona), SAD (4,7 milijuna tona), Turska (2,8 milijuna tona) i Indija (2,3 milijuna tona).

U 2019. godini ukupno je u Hrvatskoj proizvedeno 68 tisuća tona jabuka, dok se 2023. godine procjenjuje da će biti proizvedeno oko 65 tisuća tona jabuka.

 

Samo jedna jabuka koja ima masu oko 200 grama sadrži oko 104 grama ugljikohidrata, 5 grama vlakana, 10% dnevne potrebe vitamina C, 6% dnevne potrebe bakra, 5% dnevne potrebe kalcija, 4% dnevne potrebe vitamina K. Ista ta količina jabuke osigurava 2 – 5% dnevne doze vitamina E, B1 i B9. Sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiselinu koje pomažu u procesu probave.

Treću godinu za redom učenici Srednje škole Vrbovec, naši kuhari i konobari  i članovi učeničke zadruge Vida posvetit će pažnju jabuci. Ove će godine povodom Svjetskog dana jabuka pripremiti pite i savijače od jabuka uz mentorstvo stručnog učitelja kuharstva Zdravka Benedika, a proizvode će naši zadrugari uz koordinaciju profesorice Nikoline Deak Mucko ponuditi građanima, na štandu, u centru Vrbovca u petak 20. listopada od 10 do 14 sati.

Zadovoljstvo nam je pozvati sve građane na pitu i savijaču od jabuka. Dođite i uživajte u našim proizvodima – poručuju učenici Srednje škole Vrbovec, članovi UZ Vida.

 

Tekst pripremila: nastavnica Marijana Radić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime