Učenici SŠ Vrbovec na 11. internacionalnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva

0
Komunalac add
U Tuhelju se danas održava 11. internacionalni kongres slastičarstva, konditorstva i izvornih slastica “International confectionary congress”, kongres na kojem sudjeluju i učenici zanimanja kuhar Srednje škole Vrbovec: Lucija Lončarić, Antonela Zmišlja, Marina Grgurić, Sarah Brnadić, Ena Helena Dominko i Gabriel Cerovec u pratnji stručnog učitelja Zdravka Benedika i nastavnice Marijane Radić u ulozi mentora učenicima.
Od zemalja koje su prisutne uz Hrvatsku je zemlja partner Italija te Japan, Australija i Slovenija. Važno je reći da su naši učenici također i aktivni sudionici svih radionica i predavanja u kongresnoj dvorani u internacionalnom okruženju kako bi usvojili znanja iz  modernog slastičarstva te upoznali nove tehnologije u pripremi jela i slastica. Učenici su na ovom događanju i sudionici internacionalnog natjecanja Artslast u kategoriji: rolade – oblatne – makovnjače.
Na 11. internacionalnom kongresu  predstavljeni su izvorni kolači koji su u postupku zaštite ili su već pod zaštitom Ministarstva kulture kao hrvatsko nematerijalno dobro, predstavljeni su hrvatski i tradicijski proizvodi i pogače iz Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Naši su učenici na Interslastu dobili čast i priliku prezentirati Vrbovečku peru kao proizvod koji je u postupku registracije zajamčenog tradicionalnog specijaliteta u EU. Proizvod je izvrsno prihvaćen i jako hvaljen kao tradicijsko jelo. Kao sudionici uključili smo se aktivno radionici i degustaciji (Works shop) proizvoda Panettone s vinom kojeg je pripremio vrsni talijanski slastičar Federico Anzellotti.
Sva predstavljena slastičarska, kulinarska i nematerijalna baština usko je povezana s turističkim događanjima Hrvatske. Naši će učenici s ovog mjesta ponijeti sa sobom nova poznanstva, nove ideje i tehnologije te vještine u pripremi talijanskog specijaliteta Panettone s vinom i Panettone s maslinama i maslinovim uljem, te mnogih tradicinalnih jela Hrvatske koje treba njegovati.
Tekst napisala:
Marijana Radić, Srednja škola Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime