Učenici OŠ Krunoslava Kutena na planinarenju Samoborskim gorjem

0
Komunalac add

U subotu 25. svibnja učenici OŠ Krunoslava Kutena bili su na planinarenju s Planinarskom grupom škole i grupom djece koja pohađaju Građanski odgoj i obrazovanje. Pod vodstvom učitelja Božidara Drdera popeli su se na vrh Oštrc na Samoborskom gorju te su u goste pozvali i grupu učenika koji pohađaju Građanski odgoj i obrazovanje pod vodstvom učiteljica Nikoline Crnčić i Ive Lednicki.

Uživanje u prirodi spojili su s učenjem o geologiji, geografiji, biologiji, kemiji i ekologiji. Izlet su započeli posjetom rudnika Sv. Barbara u Rudama. Tamo su učili o tome što su rude, kako se vade iz tla i tko su ljudi koji rade u rudnicima.

Na samom početku planinarske staze prema Oštrcu saznali smo i što je Put vode: u projektu koji su 2014. g. zajednički proveli KUD Oštrc, PD Rude i mještani Ruda pod pokroviteljstvom Regionalne zaklade za lokalni razvoj Zamah i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva uređeno je 9 izvora u okolici Ruda. Nažalost, nakon uređenja se analizom vode utvrdilo da ona na većini izvora nije zdravstveno ispravna (rezultati analiza su varirali). U skladu s takvim ishodom projekta, provoditelji su, razočarani, posvetili osobitu pažnju podizanju svijesti o kvaliteti vode te je pored svakog izvora postavljena i tabla s informacijama o samom izvoru i projektu. Nastavljajući njihovu misiju, odlučili smo proširiti poruku o potrebi pažljivog postupanja s vodom u prirodi te važnosti redovitog uzorkovanja radi provjere kvalitete vode – istaknula je prof. Iva Lednicki.

U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo dobili su bočice za prikupljanje uzoraka vode te ih napunili na 3 izvora koja su vidjeli na svojemu putu: Donji kraj – Zdenac, Sveti Nikola i Črnec.

Dio vode smo odvojili i kako bismo proveli malu analizu vode tijekom pauze na Velikom dolu: tamo smo učili o tome što je pH vrijednost, koje se parametre kontrolira pri pravim analizama i koliko često se one provode. Nakon posjeta planinarskom domu Željezničar i uživanja u pogledu s Oštrca (prebrzo) smo se spustili natrag u Rude i završili svoju avanturu. Ili ipak još ne – znanstveni dio još nas čeka! Preostalo je odnijeti prikupljenu vodu na analizu Zavodu za javno zdravstvo koji je za potrebe ovog mini-projekta ponudio svoje usluge besplatno. Rezultate analize planiramo usporediti s rezultatima analiza na području Vrbovca, a suradnju s institucijama želimo nastaviti kako bismo i na „domaćem terenu“ podigli svijest o brizi za kvalitetu vode – poručuju učenici.

Posebne zahvale upućuju Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Službi za zdravstvenu ekologiju i Higijensko-epidemiološkom odjelu Vrbovec.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime