Učenici iz Španjolske i Latvije gostuju u Vrbovcu

0
Komunalac add

OŠ Marije Jurić Zagorke i Institut d’Educacio Secundaria Berenguer d’Anoia iz grada Ince na otoku Mallorca provode zajednički Erasmus+ projekt pod nazivom “Windows to the World”.
Teme projekta su digitalne aplikacije i tehnologija u obrazovanju, AI te mentalno zdravlje.

U sklopu projekta, 12 učenika Osnovne škole Marije Jurić Zagorke posjetilo je Incu u tjednu od 8. do 15. travnja u pratnji 3 učiteljice i ravnateljice škole. Tamo su pohodili nastavu i različite radionice i aktivnosti vezane za teme projekta, a bili su smješteni u obiteljima svojih vršnjaka. Devetero učenika iz Španjolske u uzvratnom je posjetu u Vrbovcu ovaj tjedan, od 6. do 11. svibnja u pratnji dvije učiteljice.

Osim toga, u sklopu druge Erasmus+ razmjene učenika, OŠ Marije Jurić Zagorke ugošćuje i 8 učenika iz Latvije, iz grada Gulbene u sjeveroistočnoj Latviji. Veza sa školom Gulbenes novada vidusskola uspostavljena je na prethodnom Erasmus+ projektu, kada je učiteljica Sandra Hajak na stručnom usavršavanju u Portugalu prije dvije godine upoznala učiteljicu iz latvijske škole. Ove su godine dvije učiteljice OŠ Marije Jurić Zagorke bile na stručnom usavršavanju u toj školi, na kojem su sudjelovale u nastavi i pratile rad kolegica u struci.

Ovoga tjedna strani učenici su gosti kod obitelji vrbovečkih učenika, a u školi također pohađaju različite radionice vezane za teme projekta. – Uključili smo i Crveni križ, pa smo  kod njih imali radionicu robotike, u KUD-u Petar Zrinski učenici su prisustvovali treningu folklora, posjetili smo i naš Gradski muzej i izložbu fotografija Ive Lulić o legendama i mitovima Podravine, koju je POU Vrbovec ljubazno ponovo postavilo u Maloj galeriji. U Zagrebu smo obišli tvornicu Rimac i imali vođenu turu obilaska grada, a voditeljica je bila kontesa Nera iz agencije Purgerica, tj. voditeljica odjevena u kostim koja je izuzetno zanimljivo gostima i domaćinima predstavila povijest našeg glavnog grada. Danas će učenici posjetiti Nikola Tesla Experience center u Karlovcu i potom NP Plitvička jezera. Učenici iz Latvije Vrbovec će napustiti u petak, a oni iz Španjolske u subotu – istaknula je učiteljica OŠ Marije Jurić Zagorke Jelena Magoš Kuten.

S obzirom da je riječ o erasmus projektu, podsjetimo, danas se obilježava Dan Europe. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja svake godine obilježava kao Dan Europe. Tijekom tog dana odvijaju se aktivnosti i festivali koji Europu približavaju njenim građanima. Za posjetitelje su toga dana sve institucije Europske unije otvorene.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime