Učenice SŠ Vrbovec treće na Državnom natjecanju iz vjeronauka

0
Komunalac add

Učenici Srednje škole Vrbovec po prvi puta plasirali su se na državno natjecanje iz vjeronauka, a mentorica im je Nikolina Deak-Mucko. Svečano otvaranje Državnog natjecanja iz Vjeronauka za učenike osnovnih i srednjih škola održano je u utorak 23. travnja u dvorani Osnovne škole „Fran Krsto Frankopan“ Krk – PŠ Baška. Okupilo se 44 ekipa iz cijele Hrvatske, odnosno 176 učenika i 44 mentora. Tema natjecanja: Socijalni nauk Crkve.

Okupljene je pozdravio ravnatelj OŠ Fran Krsto Frankopan, Serđo Samblić, Toni Juranić, načelnik općine te mons. Ivica Petanjak.

Kroz povijest Baške “provedeni” smo u crkvi Sv. Trojce. Obišli smo crkvicu sv. Lucije u Jurandvoru gdje nam je ispričana povijesti jednog od najstarijih zapisa na hrvatskom jeziku. Posjetili smo i krčku katedralu o čijoj nam je povijesti i povijesti grada govorio generalni vikar Krčke biskupije mons. dr. sc. Franjo Velčić.

Potom je biskup Petanjak predvodio misno slavlje, a okupljenima je u homiliji, između ostalog napomenuo „…Neka vam današnja Riječ Božja i primjer prvih kršćana pomogne da se ne preplašite kad dođu nevolje i problemi bilo koje vrste… Kad mi mislimo da je svemu kraj i da ne postoji nikakvo rješenje ili izlaz, Gospodin pronađe pravi put…”

Drugog dana natjecanja naše učenice, Karmen Đorđević, Marija Perolić, Ivana Tunić i Lucija Valjak, ušle su među pet najbolje plasiranih ekipa u kategoriji srednjih strukovnih škola.

Odluku o konačnom poretku i pobjednicima saznali smo nakon tzv. Milijunaka – istaknula je profesorica Deak-Mucko.

U kategoriji trogodišnjih škola, SŠ Vrbovec zauzela je 3. mjesto, dok je 1. pripalo Obrtničkoj školi Koprivnica, a 2. Srednjoj strukovnoj školi iz Vinkovaca.

Olimpijada je završena biskupovim blagoslovom i pjesmom Kraljice neba uz pratnju harmonike i gitare pobjedničke ekipe, a mons. Petanjek je naglasio da prvi puta pjeva molitvu uz harmoniku.

“To je Katolička Crkva. Njezina snaga raste iz zajedništva s Isusom i našeg međusobnog zajedništva“, zaključio je biskup Petanjak.

Tekst pripremila: profesorica Nikolina Deak-Mucko

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime