U Vrbovcu predstavljen nacrt Strategije razvoja sporta u Zagrebačkoj županiji do 2030. godine

0
Komunalac add

U prostorijama Gradskog stadiona Vrbovec predstavljen je nacrt Strategije razvoja sporta Zagrebačke županije s ciljem unapređenja kvalitete života i uspjeha društva do 2030. godine.

Odluka o pokretanju postupka izrade strategije donesena je u kolovozu 2023. godine. Razvojna agencija Zagrebačke županije kao regionalni koordinator je zadužena za vođenje izrade strategije. Za izradu je osnovano i stručno povjerenstvo u sastavu: pročelnica UO za kulturu, sport, tehničku kulturu i civilno društvo Zagrebačke županije Jadranka Dujić Frlan, viši stručni suradnik za sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije Damir Puzak, predsjednik Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije Vladimir Bregović, predsjednica Županijskog školskog športskog Saveza Zagrebačke županije Ivančica Valek, predsjednik Parasportskog saveza Zagrebačke županije Darko Matić.

Na prezentaciji u Vrbovcu bili su i zamjenik gradonačelnika Marko Belošević, predsjednik Gradske zajednice športskih udruga Vrbovec Ivan Kralj, tajnik Stjepan Zdenko Brezarić, predsjednik Nogometnog kluba Dubrava Ante Grizelj, predsjednik Streljačkog društva PIK Vrbovec Robert Miković te stručni suradnici u Razvojnoj agenciji Zagrebačke županije Lovro Benčević i Marinela Draganić.

Proces izrade Strategije razvoja sporta Zagrebačke županije do 2030. godine podrazumijeva: pripremu i planiranje, analizu stanja sporta u Zagrebačkoj županiji (broj sportskih udruga), analizu sportskih rezultata, broja trenera po sportovima, financiranja sporta, odgojno-obrazovnog sustava i sporta osoba s invaliditetom, swot analizu, prijedlog vizije i smjerova vizije, razradu mjera, aktivnosti i razvojnih projekata, savjetovanje s javnošću i usvajanje strategije. Za provođenje strategije planirana su 4 posebna cilja i 16 mjera. Posebni ciljevi su: obnova i izgradnja održive sportske infrastrukture, povećanje broja građana koji se bave sportskom rekreacijom, razvoj i promocija sportskih aktivnosti kao segment turističkog proizvoda i unaprjeđenje ljudskih kapacitete u sportu – osnaživanje stručnog kadra.

Zagrebačka županija će u suradnji s relevantnim sportskim savezima i društvima djelovati na razvojnim mogućnostima u društvu. Prema tome u strategij se naglašava uloga Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije u popularizaciji i promicanju sportskih vrijednosti, osiguranju kontinuiranog školovanja stručnog kadra te održavanju natjecanja i organizaciji značajnih sportskih događanja.

Grad Vrbovec je pozitivan primjer povezivanja sporta s turističkim potencijalima. Naime, od 1981. godine traje povezanost sportskih natjecanja i turističko-kulinarske manifestacije Kaj su jeli naši stari, što utječe na privlačenje velikog broja posjetitelja.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime