U Vrbovcu održan 6. Obrtnički forum Zagrebačke županije

0
Komunalac add

Danas je u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec održan 6. Obrtnički forum Zagrebačke županije. Forum je okupio brojne predstavnike resornih tijela javne uprave i samouprave, obrtnike, predsjednike udruženja, suradnike, gradonačelnike i načelnike općina te ostale goste. Pozdravne riječi na početku foruma uputili su predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar, predsjednik Udruženja obrtnika Vrbovec Zdravko Sohora, gradonačelnik Grada Vrbovca Denis Kralj te u ime župana Zagrebačke županije pročelnik Ureda za gospodarstvo i EU fondove Zagrebačke županije Damir Fašaić. Organizatori foruma su Obrtnička komora Zagreb i Zagrebačka županija.

Kao domaćin na odazivu je zahvalio predsjednik Udruženja obrtnika Vrbovec Zdravko Sohora koji je ukratko predstavio udruženje. – Naše udruženje ove godine obilježava 55 godina rada, ali volimo se pohvaliti i s davnom 1860. godinom kada je utemeljena obrtnička zadruga. Danas udruženje ima 460 članova, od toga 150 žena na koje smo ponosni i danas im čestitamo Dan žena. Inače, djelatnosti se bitno mijenjaju, danas imamo djelatnosti IT sektora, marketinga, savjetovanja, a rastu i poljoprivredni obrti i graditeljstvo. Ova zahtjevna vremena za obrtnike, zahtjevaju brze prilagodbe u kojima moramo iskoristiti svaku mogućnost da zadržimo svoje poslovanje i svoje zaposlenike, ali i da nastavimo rast poslovanja. Biti obrtnik nije posao, već životni poziv, obrtnici smo 24 sata, mi i naše obitelji – poručio je Sohora.

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Antun Trojnar naglasio je kako u Zagrebačkoj županiji danas ima 6700 obrtnika. – Oko 45 posto su uslužne djelatnosti, 30 posto su intelektualne usluge, a ostalo su proizvodni obrti. Naš je cilj da bude što više proizvodnih obrta, jer ti obrti stvaraju dodatnu vrijednost. Obrtnici se suočavaju s brojnim problemima, a jedan od najvećih problema su nedostatak radne snage i nedostatak kvalificiranih radnika, što uzrokuje povećanje troškova poslovanja, što negativno utječe na profitabilnost obrtnika. Mladi ljudi nisu obrtništvo doživljavali kao privlačnu karijeru, proteklih osam godina zajedno s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom organiziramo Zagrebački obrtnički sajam, danas su obrtničke i strukovne škole tražene, 2019. godine više od 600 djece upisano je u takve škole. Obrtnici su važni kreatori radnih mjesta i ključni čimbenik u očuvanju kulturnog i tradicionalnog identiteta naše zemlje – rekao je Trojnar.

Dobrodošlicu prisutnima zaželio je i gradonačelnik Denis Kralj koji poseban naglasak stavio  na dobru suradnju Grada s domaćim obrtnicima. – Jako mi je drago da se ovaj forum održava u Vrbovcu, mi smo grad koji ima dugu tradiciju obrtništva na koju smo ponosni. Suradnja Grada s Udruženjem obrtnika Vrbovec je više nego zadovoljavajuća, moram zapravo pohvaliti sve obrtnike, mi smo ove godine završili izgradnju jedne obiteljske kuće na području Siska, za obitelj čija je kuća stradala u potresu. Kuću je gradio Grad Vrbovec zajedno s pet susjednih općina, a tu su bili i obrtnici koji su izvodili te radove, koji su nam pomagali financijski i bili velika podrška. Prije šest godina bili smo grad koji nije imao niti jednu mjeru potpore za gospodarstvo, danas smo grad koji ima deset mjera. Danas smo ovdje kako bi čuli što se radi u drugim krajevima naše županije, kako bi dobre primjere preslikali i na naš grad – poručio je Kralj.

Obrtnici i poduzetnici su ti koji pune proračune, poručio je pročelnik Ureda za gospodarstvo i EU fondove Zagrebačke županije Damir Fašaić. – Vremena su turbulentna i nije lako poslovati, no obrtnici su najžilaviji dio našeg gospodarstva i vjerujem da će opstati. Jedna velika investicija naše Županije je školovanje naših učenika, jer znamo koliko je bitno da imate kvalitetnu radnu snagu. Iz EU fondova smo dobili oko 10 milijuna eura, jedan dio ulaže i Županija, 5 milijuna eura, kako bi Centri za strukovno obrazovanje zaživjeli. Centar za strojarstvo u Velikoj Gorici, Centar za automatizaciju i obnovljive izvore energije u Samoboru i Centar za robotiku u Dugom Selu. To je izuzetan korak u obrazovanju naših učenika, kako bi bili što konkurentniji, kako bi ih vi mogli zaposliti i samim time biti konkurentniji na tržištu rada jer ti učenici će se obrazovati na najmodernijoj opremi uz dobre mentore – naglasio je Fašaić.

U prvom dijelu programa, prezentirane su mogućnosti dodjele potpora za poduzetništvo i obrtništvo Zagrebačke županije. Prezentaciju je održao Damir Fašaić. Također, najavljeni su planovi objave natječaja EU fondova za ovu godinu. Nakon prezentacija održana je panel rasprava na teme: pregled poticajnih mjera za obrtništvo Zagrebačke županije, propisane mjere i potrebni uvjeti za prelazak na čistu energiju u obrtništvu i uvod u pripremnu dokumentaciju za EU fondove. Na forumu su prezentirane i Industrije 4.0 – prilike i mogućnosti za poduzetnike i obrtnike nakon čega je uslijedila i panel rasprava na teme: centri kompetencije Zagrebačke županije, organizacija obrazovanja i vaučeri – nove prilike za usavršavanje obrtnika.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime