U Vrbovcu obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

0
Komunalac add

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja Hrvatska kocka te u Ulici poginulih branitelja, u Vrbovcu je večeras odana počast poginulim, umrlim i nestalim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Izaslanstvo Grada Vrbovca na čelu s gradonačelnikom Denisom Kraljem i zamjenikom Markom Beloševićem, vijećnici Gradskog vijeća Grada Vrbovca, načelnica općine Gradec Ljubica Ambrušec, predstavnici vrbovečke HVIDRA-e i Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec, članovi obitelji poginulih branitelja, ravnatelji i učenici OŠ Krunoslava Kutena i OŠ Marije Jurić Zagorke te brojni građani odali su počast onima koji su svoje živote položili za obranu domovine. Molitvu je vodio župnik Zoran Grgić.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježava se 18. studenoga. Na taj je dan prije 32 godine pao Vukovar, nakon tri mjeseca opsade. Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991. godine, a završila 18. studenoga 1991. godine slomom obrane grada. Tijekom agresije u Vukovaru je, prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, do 19. studenoga 1991. godine poginulo 450 branitelja i 1350 civila, od toga 86 djece.

Škabrnja je, uz Vukovar, simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu. U Škabrnji je 18. studenoga 1991. godine ubijeno 48 civila i 15 hrvatskih branitelja. Sveukupno u Domovinskom ratu, Škabrnja je imala 55 civilnih žrtava i 25 poginulih branitelja. Do oslobođenja mjesta u Oluji 1995. godine, u Škabrnji je ubijeno 86 osoba.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime