Održana završna konferencija projekta “One Sun Connecting North and South”

0
Komunalac add

U dvorani Aula Magna na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu održana je završna konferencija projekata One Sun Connecting North and South (One Sun) i Solar Roofs for Green Virovitica (Green VTC). Konferencija je održana u zajedničkoj organizaciji Geotehničkog fakulteta u Varaždinu i Regionalne energetske agencije Sjever te je okupila predstavnike hrvatskih partnera projekata te predstavnike norveškog partnera sa Sveučilišta u Stavangeru.

Podsjetimo, Grad Vrbovec je projektom One Sun osigurao izgradnju fotonaponskih elektrana na Dječjem vrtiću Vrbovec, na OŠ Marije Jurić Zagorke i na Gradskoj upravi.

Priključna snaga zgrade Dječjeg vrtića Vrbovec je 20 kW, ukupna snaga instaliranih fotonaponskih panela je 21,93 kWp s očekivanom godišnjim proizvodnjom 24.881,7 kWh električne energije što će rezultirati i godišnjim smanjenjem 3,95 t emisija CO2. Priključna snaga OŠ Marije Jurić Zagorke je 77 kW, ukupna snaga instaliranih fotonaponskih panela je 81,7 kWp s očekivanom godišnjim proizvodnjom 98.188,4 kWh električne energije što će rezultirati i godišnjim smanjenjem 15,57 t emisija CO2. Priključna snaga zgrade Gradske uprave je 27 kW, ukupna snaga instaliranih fotonaponskih panela je 28,56 kWp s očekivanom godišnjim proizvodnjom 31.193,0 kWh električne energije što će rezultirati i godišnjim smanjenjem 4,95 t emisija CO2.

Na samom početku konferencije okupljene partnere oba projekta pozdravili su veleposlanik kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Nj. E. Arne Sanne Bjornstad, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž, ravnateljica Uprave za europsku teritorijalnu suradnju pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Stella Arneri, prorektor za poslovanje i digitalizaciju Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Bolanča, dekan Geotehničkog fakulteta u Varaždinu Hrvoje Meaški te ravnatelj REA Sjever Ivan Šimić.

Ravnatelj REA Sjever u pozdravnom govoru okupljenim partnerima predstavio je put od prijave projekata putem financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, okupljanja partnera, agregacije projekata i provedbe zajedničkog postupka nabave za izgradnju fotonaponskih elektrana te je kao ključne rezultate projekta istaknuo smanjenje ovisnosti i povećanje proizvodnje vlastite energije te kroz projekte stečeno znanje i iskustvo.

U nastavku konferencije, Zvonimir Perko, voditelj projekata u REA Sjever, naglasio je kako je projektima One Sun i Green VTC u 23 mjesecana javnim zgradama instalirano ukupno 36 fotonaponskih elektrana za 20 naručitelja te je predstavio specifičnosti objedinjenog postupka javne nabave koji je provela REA Sjever kao središnje tijelo za javnu nabavu i njime za 20 partnera osiguralapovoljnije uvijete nabave fotonaponskih elektrana.

Okupljeni partneri, na kraju prezentacije o rezultatima projekta, vidjeli su i dvije video projekcije zračnih snimaka instaliranih fotonaponskih elektrana iz oba projekta koje je za potrebe završne konferencije izradila REA Sjever.

Profesor Mohammad Mansouri predstavio je rad Fakulteta za znanost i tehnologiju Sveučilišta u Stavangeru, dok je program Energija i klimatske promjene iz kojeg su projekti One Sun i Green VTC financirani, predstavio Lovre Karamarko iz Ureda za europsku teritorijalnu suradnju pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

 

Za sam kraj konferencije, izvanredna profesorica i docentica Vlasta Zanki predstavila je temu Zelena tranzicija u obrazovanju i praksi na Geotehničkom fakultetu nakon kojeg su dekan Geotehničkog fakulteta u Varaždinu i predstavnik Sveučilišta u Stavangeru potpisali Sporazum o umrežavanju čiji je cilj jačanje bilateralnih odnosa i razmjena informacija između dva sveučilišta.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime