U upotrebi prigodni poštanski žig 51. samostalne bojne Vrbovec

0
Komunalac add

U vrbovečkoj pošti danas je u upotrebi prigodni poštanski žig 30. obljetnice 51. samostalne bojne Vrbovec. Tim povodom u pošti su se okupili autor žiga Stjepan Zdenko Brezarić, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec Marijan Plahutar te majka pokojnog Dubravka Smoleca, Ljubica Smolec.

U idejnom rješenju žiga nalaze se slike pripadnika 1. voda 1. satnije 51. samostalne bojne Vrbovec, Damira Rubenčića i Dubravka Smoleca, koji su poginuli 28. prosinca 1991. godine u mjestu Gornja Subocka.

Podsjetimo, po organizacijsko-ustrojbenoj zapovjedi od 29. srpnja 1991. godine ustrojena je i 51. samostalna bojna ZNG Vrbovec, koja je ove godine proslavila 30 godina osnutka postrojbe. Pripadnici vrbovečke bojne sudjelovali su u rujnu 1991. godine u oslobađanju vojnog strelišta „Bosna“ u Vrbovcu, te u pripremama i izvlačenju topničko-raketnog streljiva i druge vojne opreme iz skladišta u Prečecu, blokadi i oslobađanju vojarne i skladišta Široko Brezje u Križevcima, u oslobađenje vojarne u Varaždinu, blokadi i oslobađanju vojarne u Bjelovaru, sudjelovanje u neprekidnoj protuzračnoj obrani vrbovečkog kraja s težištem na PZO zaštiti industrijske zone te u suradnji s pripadnicima MUP-a sudjelovali u provedbi zadaća na nadzorno-blokadnim punktovima na području tadašnje općine Vrbovec.

Bojna je od sredine prosinca 1991. godine do demobilizacije u srpnju 1992. godine pod zapovijedanjem Zapovjedništva Operativne grupe Posavina bila borbeno angažirana na području Zapadne Slavonije (područje Novska, Subocke, Lipika, Jasenovca). Kroz postrojbu su prošla 1024 pripadnika, život su izgubila 2 pripadnika, a ranjeno 11 članova vrbovečke bojne. Ratni zapovjednici bili su brigadiri Branko Gačak i Sandi Knežević.

Hrvatski časnički zbor Vrbovec tiskao je 100 prigodnih omotnica koje su podsjetnik na sudjelovanje Vrbovčana u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu.

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime