U svibnju isplata energetskog dodatka za umirovljenike

0
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Komunalac add

Korisnici mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj s mirovinom do 4000 kuna dobit će energetski dodatak, novčano primanje za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata.

Isplata energetskog dodatka bit će najkasnije u svibnju, automatski bez podnošenja zahtjeva, za umirovljenike koji primaju mirovinu samo iz hrvatskog mirovinskog osiguranja.

Najveći iznos, 1200 kuna, dobit će umirovljenici s mirovinom do 1500 kuna. Oni s mirovinom od 1500 do 2000 kuna dobit će 900 kuna, oni koji primaju između 2000 i 3000 kuna dobit će 600 kuna, a onima s mirovinom između 3000 i 4000 kuna bit će uplaćeno 400 kuna pomoći.

Umirovljenici koji uz hrvatsku mirovinu primaju i inozemnu najkasnije do 30. lipnja trebaju Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine, putem online obrasca ili popunjavanjem tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine.

Tiskanica će se moći predati osobno ili poslati poštom na adrese područnih službi HZMO-a prema mjestu prebivališta do kraja lipnja, a sve informacije o načinu podnošenja zahtjeva umirovljenici mogu dobiti u svim područnim uredima HZMO-a i na mrežnim stanicama zavoda.

Kriteriji za ostvarivanje prava isti su kao i za korisnike hrvatske mirovine, ali će se u granični iznos ukupnog mirovinskog primanja od 4000 kuna uračunati i iznos inozemne mirovine. Korisnicima inozemne mirovine energetski dodatak bit će isplaćen najkasnije u srpnju. U nastavku teksta donosimo potrebnu tiskanicu i dodatne informacije.

Tiskanica-za-dostavu-podataka-o-visini-inozemne-mirovine-ENERGETSKI-DODATAK

HZMO isplata tzv. energetskog dodatka travanj 2022 općine, gradovi, županije

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime