U Poljani proslavljena 88. obljetnica osnivanja vatrogasnog društva

0
Komunalac add

Članovi DVD Poljana proslavili su 88. obljetnicu osnivanja društva koje je osnovano 1934. godine, ali vatrogasna povijest u Poljani traje od početka 20. stoljeća. Pripreme i sama organizacija je minuciozno, temeljito i u tančine provedena dan ranije kako bi svečano obilježavanje bilo provedeno u najboljem redu prema predviđenom protokolu. Proslava je počela svetom misom u okviru poljanskog proštenja na kojem su nazočili članovi DVD-a Poljane, koju je služio u kapeli sv. Martina župni vikar, Mihael Hertarić. Pred okupljenim vjernicima vikar Hertarić je čestitao veliku obljetnicu pripadnicima DVD-a Poljana i zaželio im puno uspjeha u daljnjem vatrogasnom, humanitarnom i društvenom radu na općoj dobrobiti šire društvene zajednice.

Kao gosti svečane proslave bili su nazočni predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Slavko Povrlišek, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove Europske unije Zagrebačke županije, gradski vijećnik Damir Fašaić i vijećnik Tomislav Grežina.

Uoči 90. obljetnice osnivanja društva članovi DVD-a Poljane su u radnoj atmosferi dogovarali daljnje vatrogasne aktivnosti s predsjednikom VZ Zagrebačke županije Povrlišekom, županijskim pročelnikom Fašaićem i vrbovečkim vijećnikom Grežinom koji su iskazali razumijevanje za projekte na unapređenju protupožarne zaštite i društvenog angažmana u Mjesnom odboru Poljana te izrazili volju za potporom u daljnjem radu društva. Gosti su imali prigodu razgledati stalni postav izložbe DVD-a Poljane od fotografija, isprava, starih vatrogasnih predmeta, zastava i ostale vatrogasne memorabilije.

Zamjenik predsjednika DVD-a Poljana, Kruno Cvetek je naglasio kako su već pokrenute aktivnosti za proslavu 90. godišnjica društva. –Veliki je to posao, ali istodobno to je i osjećaj časti, ponosa i obveze da obljetnica protekne u najboljem redu kako prema dignitetu društva tako i na samoj promociji Poljane. Uz svakodnevno obnavljanje vatrogasne opreme te održavanje vozila, naše su aktivnosti usmjerene i na održavanje i uređenje vatrogasnog doma, ostalih prostora te okoliša oko vatrogasnog doma i područne škole. Puno smo učinili u zadnjih par godina, ali ne stajemo na tome, već u narednom razdoblju želimo poraditi na poboljšanju protupožarne zaštite, ali i mogućnostima sudjelovanja i na drugim intervencijama gdje je potrebna naša pomoć ili nazočnost – naglašava Cvetek te dodaje kako postoji inicijativa i da se društvo obogati i ženskim članicama.

Primanje novih članica u naše društvo bio bi značajni pomak u našem daljnjem radu. Postoje inicijative da se 90. obljetnica društva obilježi i izdavanjem knjige u kojoj bi se pored djelovanja društva u jednom kraćem dijelu zabilježila i povijest Poljane. O toj inicijativi ćemo raspravljati u narednom razdoblju, kao i u izdavanju prigodne zastavice, razglednice i prigodnog poštanskog žiga – ističe Cvetek.

Druženje članova DVD-a Poljane, gostiju i žitelja Poljane nastavljeno je uz pjesme kajkavskog govornog područja, slavonske tambure te rock izvedbe pa je sve proteklo u kolopletu plesa, pjesama i harmoniji razgovora.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime