U pogon puštena fotonaponska elektrana na zgradi Komunalca Vrbovec

0
Komunalac add

Jučer je u rad puštena fotonaponska elektrana postavljena na krov poslovne zgrade Komunalca Vrbovec. Fotonaponska elektrana je instalirane snage 15 kW te se planira godišnja proizvodnja od 18.000,00 kW što će predstavljati značajnu uštedu u potrošnji električne energije. Energija iz novoizgrađene fotonaponske elektrane primarno se troši u samom objektu dok se višak energije isporučuje u mrežu preko istog obračunskog mjesta preko kojeg se i kupuje od opskrbljivača u slučaju nedovoljne potrošnje.

Komunalac je za provedbu ovog projekta uspio ishoditi sufinancirana sredstva od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 9,639,40 eura (72.6258,00 kn) dok je ukupna vrijednost elektrane 26.971,25 eur. Ovisno o količini proizvodnje i načinu potrošnje električne energije, cijeni isporučene energije te meteorološkim uvijetima, vrijeme povrata investicije je od 5 do 7 godina dok je uporabni vijek minimalno 25 godina.

Komunalac Vrbovec se izgradnjom ove fotonaponske elektrane svrstava među tvrtke koje potpomažu strategiju energetskog razvoja Hrvatske do 2030. u kojem je planirano povećanje udjela obnovljivih izvora u odnosu na potrošnju na barem 32%.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime