U Majuru niče nova mliječna farma od 9,5 milijuna kuna

0
Komunalac add

Prije točno sedam mjeseci na imanju Predraga Panića u Majuru otvoreno je veliko gradilište: gradi se potpuno nova mliječna farma kapaciteta 100 uvjetnih grla, vrijedna 9,5 milijuna kuna. Ovih se dana upravo dižu laminatni rogovi za krovište, a već je sazidan  dio za pomladak, za suhostaj, iskopana laguna od 1500 kubika…

Farma, jedina ovakva koja se trenutno gradi na širem našem području, svakodnevno dobiva sve jasnije konture. Radnici tvrtke „Big boys gradnje“ iz Novske vrijedno rade, a sve budno prati mladi gazda Valentino, koji je i „krivac“ što je obitelj krenula u ovakvu investiciju.

-Sin i snaha su kazali da idemo u to, on želi nastaviti posao, pa smo se zato i dogovorili i odlučili da krenemo u sve ovo – kaže otac Predrag.

-Bilo je ili-ili; graditi novu farmu te modernizirati i olakšati proizvodnju, ili dosadašnju smanjiti, možda i ugasiti – kaže Valentino. Zato su se i odlučili na novu farmu s robotskom mužnjom.

Prema tempu, kojim se radi, gradnja bi trebala završiti i mjesec i pol dana ranije od ugovorenog roka, a to je 31. prosinca.

Ova priča započeta je još prije dvije godine. Tada su Panići izradili projekt i pribavili svu potrebnu dokumentaciju, a onda se sudarili s našom općepoznatom svakodnevicom.

-Godinu i po dana smo tražili banku koja će nas pratiti u ovoj investiciji. Moja poslovna banka odmah je kazala kako njih ne zanima proizvodnja mlijeka. Obratili smo se potom HABOR-u, gdje su nas odbili. Ipak, kasnije, u drugom pokušaju, su nam kredit odobrili. To ne razumijem… – kazuje nam otac Predrag. Dodaje kako su digli pet milijuna kuna kredita (ostalo su vlastita sredstva) na 12 godina, s počekom od dvije godine.

Uvjereni su da će vlastitom proizvodnjom  obaveze uspješno servisirati. A, trenutno 48 krava daje oko 950 litara mlijeka dnevno.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime