U Križevcima otvorena najmodernija zvjezdarnica u Hrvatskoj

0
Foto: Dragutin Andrić
Komunalac add

Na svečanosti u središtu Križevaca, simboličkim rezanjem vrpce troje je križevačkih učenika jučer otvorilo najmoderniju zvjezdarnicu u Hrvatskoj. Kao dio Kozmološkog centra, prvog takvog u Hrvatskoj, zvjezdarnica će biti mjestom susreta popularizacije i znanstvenih istraživanja, edukacije djece i mladih, a  posjetiteljima će omogućiti neposredno iskustvo svemira. Zvjezdarnica je izgrađena u sklopu EU projekta SPARK – “Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca”, čiji je nositelj Udruga P.O.I.N.T. s partnerima, gradskim ustanovama i organizacijama civilnog društva te Gradom Križevcima.

O novoj zvjezdarnici, samom projektu i čitavoj inicijativi, dvjestotinjak uzvanika, gostiju i građana upoznao je voditelj projekta, dr. rer. nat. Andrej Dundović iz udruge P.O.I.N.T. On je zajedno s kolegom astrofizičarem dr. rer. nat. Petrom Pavlovićem osmislio ideju Kozmološkog centra u Križevcima i, prema riječima križevačkog gradonačelnika Marija Rajna, pokazao požrtvovnost i strpljenje neophodno za višegodišnju realizaciju ove ideje.

Foto: Dragutin Andrić

Iako nisam izravno sudjelovao u postajama križnog puta koji ste prošli u realizaciji ovako složenog projekta u izazovnim vremenima, veliko mi je zadovoljstvo kao Križevčaninu da će ova zvjezdarnica privlačiti turiste i goste, a možda i doseljenike u Križevce – izjavio je koprivničko-križevački župan Darko Koren, ujedno izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Na svečanosti su bili predstavnici znanstvenih i obrazovnih institucija, predstavnici županijskih i gradskih savjeta mladih, članice i članovi Dječjeg gradskog vijeća Križevaca, gradski pročelnici i vijećnici, načelnici općina i brojni građani.

Svi oni razgledali su zvjezdarnicu s petometarskom kupolom koja pokriva vrijedan teleskop. Teleskop ima promjerom primarnog zrcala od 40 centimetara. Ovo je respektabilna oprema, ali posebno treba istaknuti astronomsku kupolu koja je domaći proizvod koji konkurira i najboljim kupolama stranih proizvođača. U glazbenom intermezzu svečanosti nastupila je učenica solo pjevanja križevačke Glazbene škole Alberta Štrige Dunja Rebić uz klavirsku pratnju profesora Darka Golubića.

Foto: Dragutin Andrić

Otvaranje zvjezdarnice u Križevcima predstavlja vrhunac projekta pokretanja Kozmološkog centra – prve takve inicijative u Hrvatskoj i šire, u okviru koje su u istom prostoru objedinjeni edukacija, popularizacija znanosti i znanstveni rad iz područja fizike Svemira. U periodu nešto duljem od dvije godine u sklopu Kozmološkog centra održan je izrazito bogat niz predavanja, kontinuiranih radionica i ljetnih škola na temu fizike Svemira, računarstva, filozofije prirode, umjetnosti itd. Osim toga, zahvaljujući ovom projektu, objavljen je i veći broj znanstvenih radova na temu crnih rupa, ranog Svemira i tunela kroz prostor-vrijeme.

Ova zgrada zvjezdarnice svojevrsni je spomenik ideji Kozmosa. Ovo je spomenik čovjekove veze sa Svemirom i podignut je u ovom malom gradu zahvaljujući uvjerenju ljudi da je to bitno. I vjerujem da je ovo temelj za daljnji razvoj ove ideje, ali inspiraciju budućim pothvatima i novim generacijama da naprosto rade stvari koje zadiru u univerzalno – zaključio je dr. rer. nat. Dundović.

Foto: Dragutin Andrić

Inače, projekt „SPARK – Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca“ provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske u okviru poziva Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a. Trajat će dvije godine i ukupna vrijednost mu je 2.907.579,89 kuna odnosno 385.902,17€. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime