U Gradecu proveden projekt “FROOOM”

0
Komunalac add

Savjet mladih Općine Gradec u suradnji s OŠ Gradec tijekom lipnja je proveo petodnevni program pod nazivom “Frooom! – medijsko, filmsko i informatičko opismenjavanje”. Program ove edukacije provodi se već 8 godina po cijeloj RH, a osmislila ju je umjetnička organizacija iz Zagreba “Bacači Sjenki”. U sklopu edukacije, polaznici su imali priliku naučiti o povijesti i nastanku filma, susresti se s prvom kamerom “Camera Obscura”, gledati filmove različitih, a edukativnih tematika, osmisliti scenarij te samostalno izraditi vlastiti film.

Prvi film koji je nastao na petodnevnoj radionici osmislili su, animirali i snimili Nikolina Škrlec, Demian Kalinski, Lorena Herendić i Kjara Kalinski (https://vimeo.com/343954993). Drugi film snimile su: Ana Tutić, Lana Dubravec, Lucija Čadoić i Petra Kobelščak (https://vimeo.com/343956770), a treći film, intervjuiranje prolaznika, trenutno je u montaži.

Cijelu radionicu vodili su i mentorirali profesionalci iz svijeta filma, kazališta i medija te psiholog: Boris Bakal, Marija Georgiev i Pavle Perković. Organizaciju i postupak provedbe omogućili su članovi Savjeta mladih Općine Gradec uz suradnju OŠ Gradec te veliku pomoć prof. Marije Rebrović-Mijak.

Ova edukacija održala se od 17. do 21. lipnja u dvorani općine Gradec koju je Općina Gradec ovom prilikom dala na besplatno korištenje. Ujedno je financijski pomogla i u provedbi, dok su voditelji i najam sve opreme za svih 5 dana radionica plaćeni iz stavke za edukaciju i obrazovanje Savjeta mladih Zagrebačke županije.

Kako su mediji za djecu nulta stopa komunikacije, s njima su rođeni i koriste ih svakodnevno, u školi i izvan nje, obilježiti će im ostatak života kako na osobnoj, tako i na profesionalnoj razini, zato smo odlučili u njihove kompetencije medijske pismenosti ulagati sada. Svjesni da obrazovni sustav promjene uvodi vrlo sporo i ne prati na adekvatan način ubrzani razvoj novih tehnologija i novih medija, s osnovnoškolcima u Gradecu proveli smo program koji premošćuje tromost obrazovnog sustava i potreba djece za aktualnim i zanimljivim sadržajima medijske pismenosti, posebice one djece u manjim sredinama gdje takvih sadržaja nema – ističu iz Savjeta mladih.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime