U DVD-u Lonjica puno aktivnosti i nabavka vatrogasne opreme iz EU fondova

0
Komunalac add

Izvještajna skupština DVD-a Lonjica održana je u vatrogasnom domu u Lonjici. Na skupštini je bio nazočan 21 član od 28 članova Društva. Na skupštini su kao gosti bili prisutni: gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj, zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Vrbovca Kristijan Košak, župnik župe sv. Brdsko iz Brckovljana Marinko Golek, predstavnici zbratimljenog slovenskog DVD-a Dolž, kao i DVD-ova Brčevec, Celine, Gaj, Pirakovec, PIK Vrbovec, Peskovec, Poljana, Poljanski Lug, Rovišča, Vrbovec, Tkalec i Žunci, MO Lonjica, LD Fazan, NK Lonje, Udruge žena Lonjice i tvrtke HRT Šarić.

Predsjednik Zdravko Fotović je u Izvješću u radu za 2022. godinu naglasio da su u prošloj godini porušili grmlje i drveće i izvršili uređenje okoliša iza i oko vatrogasnog doma za što je bio najzaslužniji zapovjednik Mirko Pastuović. – Podržali smo projekt izgradnje dječjeg vrtića i prilazne ceste ustupivši dio svog zemljišta za te potrebe gradu Vrbovcu. Održali smo Dan otvorenih vrata i time povećali broj našeg podmlatka za 11 novih članova. Obilježen je blagdan sv. Florijana i proštenja Srca Isusova tradicionalnom sv. misom i druženjem u Lonjici. Za naše najmlađe članove i ostalu djecu iz Lonjice i okolice organizirali smo doček sv. Nikole uz druženje za djecu i odrasle. Sudjelovali smo na turističko-kulinarskoj manifestaciji Kaj su jeli naši stari s bogatom ponudom jela i pića. Naše vatrogasno vozilo smo uspješno prodali u Sjevernu Makedoniju. Tijekom 2022. godine održali smo 14 sjednica upravnog i nadzornog odbora. Početkom prošle godine aplicirali smo na natječaj Fonda solidarnosti Europske unije za nepovratna sredstva za nabavku zaštitne opreme za vatrogasne intervencije. Nakon cjelogodišnjeg obrađivanja i dopunjavanja dokumentacije odobrena su nam krajem 2022. godine sredstva u iznosu od 242.920,00 kuna – istaknuo je Fotović.

Trenutna struktura DVD-a Lonjice je sljedeća: 16 operativnih članova, 10 pričuvnih vatrogasaca, 7 pripadnika, 11 pripadnika pomladka, 2 veterana i ostalih 17 članova. Po osposobljenosti u društvu je sljedeća struktura: 10 vatrogasaca, 12 vatrogasaca I. klase, 2 vatrogasna dočasnika, 2 vatrogasna dočasnika I. klase, 11 časnika i 4 časnika I. klase.

Sudjelovali smo u gašenju otvorenih požara livada i pruge u tri navrata zajedno s DVD-ovima Peskovec i Vrbovec. Tada smo bili bez navalnog vatrogasnog vozila. Također smo sudjelovali i u pranju cesta. Isto tako smo sudjelovali u osiguranju biciklističke utrke Cro Race. Organizirali smo akcije vatrogasnog vježbanja podmlatka i mladeži – naveo je zapovjednik Mirko Paustović u svom izvješću.

Financijsko izvješće podnijela je Marina Horvatinović, a izvješće Nadzornog odbora Vladimir Kralj.

Predsjednik Zdravko Fotović je u Planu rada za 2023. naveo da će društvo provoditi preventivne mjere zaštite od požara tijekom cijele godine. Obaviti liječničke preglede prema planu provedbe. Obilježiti blagdan sv. Florijana i proštenje Srca Isusova tradicionalnom sv. misom i druženjem. Održati Dan otvorenih vrata i doček sv. Nikole za najmlađe. U planu je i uređenje spremišta, vatrogasnog prostora i okoliša oko vatrogasnog doma. Obnova vatrogasne opreme i nabavka vatrogasnog vozila. Izraditi police za vatrogasnu opremu. Organizirati radne akcije rušenja platana ispred crkve, vatrogasnog doma i ambulante. U Financijskom planu je predviđeno 77.240,83 eura koliko se planiraju i rashodi.

Na Skupštini je za novog člana potvrđen Darko Poldrugač. Sva izvješća su bila jednoglasno prihvaćena od strane članova DVD-a Lonjica.

Vatrogasna priznanja članovima DVD-a Lonjica podijelili su Zdravko Fotović, Mirko Pastuović i Kristijan Košak. Vatrogasna spomenica je uručena: Petri Blažutić, Lari Kolić, Mariji Majer, Ivani Munta i Branku Solariću. Brončane vatrogasna medalje primili su: Božica Bertinovec, Božica Horvatinović, Ivanka Horvatinović, Marina Horvatinović, Marina Munta, Marina Pavlek, srebrne vatrogasne medalje: Zdravko Fotović, Darko Horvatinović, Štefica Horvatinović i Antonio Pavlek. Zlatna vatrogasna medalja predana je Mirku Pastuoviću. Brončanu vatrogasnu spomenicu primile su Mirjana Fotović i Zlatica Pavlek, a srebrne vatrogasne spomenice: Kristijan Horvatinović i Davor Munta.

Pozdravne govore održali su vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj, zapovjednik VZG-a Vrbovec Kristijan Košak, župnik Marinko Golek, predstavnici DVD-ova: Brčevec, Celine, Gaj, Pirakovec, PIK Vrbovec, Peskovec, Poljana, Poljanski Lug, Vrbovec, Tkalec i Žunci, kao i predstavnici LD Fazan, NK Lonje, Udruge žena Lonjice i tvrtke HRT Šarić koji su pohvalili svekolike aktivnosti domaćina, čestitali nagrađenima i na velikom uspjehu nabavke opreme iz europskih fondova te zaželjeli da što prije nabavi vatrogasno vozilo. Prilikom pozdravnog govora DVD-a Dolža predsjednik Janez Gorenc je predao prigodni poklon DVD-u Lonjica. I na kraju gradonačelnik Kralj je istaknuo da su članovi DVD-a Lonjica svojim aktivnostima zaslužili pozornost vrbovečke javnosti i da vatrogasni dom u Lonjici zaslužuje da se opremi stolcima. Po završetku Skupštine druženje gostiju i članova DVD-a Lonjice je nastavljeno uz domjenak, glazbu i srdačnu gostoljubivost domaćina.

Zdenko Brezarić

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime