U Dubravi zasjedala županijska krema uzgajivača simentalca

0
Komunalac add

Danas je u Dubravi održana redovna godišnja skupština Saveza uzgajivača simentalca Zagrebačke županije i Grada Zagreba, pod predsjedanjem Damira Horvatića. Izvješće o prošlogodišnjem radu te plan rada za ovu godinu usvojeni su jednoglasno. Kako se čulo, Savez danas broji 152 člana, sve vrsnih farmera i po tome Zagrebačka županija, zajedno sa Zagrebom, predstavlja koncentraciju kvalitete simentalske proizvodnje u Hrvatskoj.

Otkako je prije dvije godine Savez dobio status proizvođačke organizacije već je prošle godine to dalo i prve rezultate. Preko Saveza (organizacije) od travnja prošle godine prodano je 773 grla stoke za klanje, te svega 35 rasplodnih grla (čime nisu zadovoljni). Ostvaren je ukupan promet od 6,3 milijuna kuna – naglasio je stručni suradnik u Savezu zadužen za promet stokom Nikola Kostiha.

Skupština je usvojila i novi logo Saveza, za kojega se nadaju da će stoka naših stočara ubuduće pod tim znakom stizati do mesnica.

Inž. Damir Pejaković iz Savjetodavne službe, uvelike zaslužan za razvoj stočarstva na našem području posljednje desetljeće, pobliže je predstavio rezultate uzgojnog programa, posebno istaknuvši kako je u proteklom vremenu uzgojeno 11 vrhunskih bikova od kojih je nekolicina već u poznatim Centrima za reprodukciju (najpoznatiji među njima je bik Mozilla). U štali Šobaka u Staroj Kapeli se pak nalazi mladi bik koji ima vrijednost po eko-gGZW čak 134, najbolju vrijednost među 246 ispitanih bikova u cijeloj Evropi.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu mr. Josip Kraljičković predstavio je projekte i novčane potpore koje Zagrebačka županija ima za razvoj stočarstva u ovoj godini, kao i idućem proračunskom razdoblju. Samo ove godine sektor poljoprivrede može računa na 21 milijun kuna iz županijskog proračuna – kazao je.

Prof. dr. Antun Kostelić s Agronomskog fakulteta govorio je o zdravlju stada s ciljem razvoja konkurentnosti proizvodnje mlijeka i mesa, a njegov kolega prof. dr. Josip Leto o hranidbi, odnosno proizvodnji krmiva. Uvijek nadahnuto i živopisno o ekološkoj proizvodnji (da ili ne) govorio je dr. vet. med. Rodoljub Džakula, voditelj istoimenog Edukacijskog centra i sam ekološki proizvođač.

Skupštinu su pozdravili načelnik općine Dubrava Tomislav Okroša, gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj, zamjenik pročelnika za poljoprivredu Grada Zagreba Dejan Jaić, te Nedjeljka Houška, voditeljica županijske ispostave HAPiH.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime