U Dubravi se uskoro otvara nova životna zajednica za odrasle osobe s autizmom

0
Komunalac add

Na mjestu nekadašnje područne škole u Gornjem Vukšincu u Općini Dubrava, uskoro se otvara nova životna zajednica za odrasle osobe s poremećajem iz spektra autizma (PSA). Predstavljanje projekta “Naš plavi svijet” Udruge za autizam – Zagreb (UAZ) održano je u Kulturnom centru Dubrava, a tom prilikom predočen je razvoj projekta započetog 2020. godine u kaotično vrijeme pandemije COVID-19, dok je dodatan izazov predstavljao nevjerojatan porast cijena, posebno građevinskog materijala nakon potresa u Zagrebu i Petrinji, te rata u Ukrajini.

Unatoč svim problemima, gradnja životne zajednice ipak se privodi kraju. Naravno, uz određenu prenamjenu sredstava, jer kako je objasnila Dora Adžić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Dubrava, partnera projekta, zbog financijskih ograničenja izgradnja senzoričkog parka Dubrava morala je biti stavljena na čekanje. Ipak, postoji nada da će se park realizirati u bliskoj budućnosti.

Igor Ružić, predsjednik Udruge za autizam – Zagreb ističe kako u rastućoj svijesti o neadekvatnosti i nedovoljnim kapacitetima sustava socijalne skrbi u RH, novu životnu zajednicu gradi jedna nevladina udruga uz pomoć europskih sredstava, a što bi trebao biti posao sustava. Udruga za autizam – Zagreb još uvijek je jedini izvaninstitucijski pružatelj socijalne usluge organiziranog stanovanja uz podršku za odrasle osobe s poremećajem iz spektra autizma.

Životna zajednica podrazumijeva osiguravanje životnog i stambenog prostora te programe i uvjete u kojima osobe žive van vlastite obitelji uz cjelodnevnu (24 sata) podršku asistenata, rehabilitatora/koordinatora zajednica i drugih stručnjaka. UAZ je do sada osnovao dvije životne zajednice, jednu u mjestu Mostari, također u Općini Dubrava, te u Novom Jelkovcu.

Kuća koja će početkom 2024. godine primiti svoje stanare, odrasle osobe sa PSA, prva je kuća u Hrvatskoj koja je građena upravo prema potrebama osoba s autizmom. Senzorni podražaji bit će smanjeni na minimum. Kuća je orijentirana prema šumi iz koje dolaze umirujući zvukovi prirode, dok je sa strane prema cesti posebno zvučno izolirana kako bi se izbjegao dodatan stres uzrokovan zvukovima, a što je posebno važno zbog činjenice da su mnoge osobe s autizmom osjetljive na različite zvukove.

– Realizacija projekta „Naš plavi svijet“ pozitivno će se odraziti na lokalnu zajednicu otvaranjem novih radnih mjesta za asistente s tečajem za njegovatelje, a obitelji će imati mir znajući da njihovi članovi s poremećajem iz spektra autizma na prikladnom i sigurnom mjestu žive dostojanstven život, poručuju iz Udruge za autizam Zagreb.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime