U Dubravi podignut vodotoranj težak 57 tona

0
Komunalac add

Danas je postavljen 57 tona težak vodotoranj Dubrava kapaciteta 350 m3 koji će služiti za održavanje tlaka u vodoopskrbnoj mreži na području općina Dubrava i Farkaševac. Ukupna vrijednost radova iznosi 755.000 eura. Izgradnja vodotornja Dubrava dio je više od 93 milijuna eura vrijednog EU projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“. Osnovna namjena projekta je osiguranje kvalitetne pitke vode namijenjene u cilju povećanja priključenosti na vodoopskrbnu mrežu, smanjenja gubitaka te povećanja pouzdanosti opskrbe i učinkovitosti sustava javne vodoopskrbe. – Ono što je u konačnici i najvažnije je da ćemo ovim projektom izgraditi 425 km vodoopskrbnih cjevovoda, od čega će biti 315 km novih i 110 km rekonstruiranih. Sustavom će se smanjiti gubici koji su sada na razini od 30%, i pasti će na razinu ispod 20%. Također, na sustav će se priključiti novih 30.000 stanovnika – istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda mr.sc. Zoran Đuroković.

Investitor Projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb Istok“ je Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije d.o.o., a ukupna vrijednost iznosi 93.849.394,00 € bez PDV-a. Projekt završava u kolovozu 2024. godine kada bi svi cjevovodi trebali biti pušteni u funkciju.

– Ovo je četvrti od pet vodotornjeva koje ćemo izgraditi u sklopu projekta i potreban nam je da bi sustav vodoopskrbe na području Vrbovca i okolice mogao funkcionirati. Područje Općine Dubrava je na početku projekta bilo slabo pokriveno vodoopskrbnim sustavom. Radilo se o oko 14 km vodoopskrbne mreže s oko 130 priključaka na području cijele općine. Uz ove objekte, dobivaju 54 km nove mreže i imat će 1.150 priključaka. Nekoliko naselja ostaje još za pokriti, što će se izvesti iz drugih fondova – rekao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten te zahvalio Vladi i Hrvatskim vodama na praćenju u projektu kojim se grade svih kapitalni objekti kako bi svako buduće širenje bilo jednostavnije.

Nakon izgradnje vodotornja, slijedi izgradnja crpne stanice Dubrava koja će ga puniti. – Ovo je velik dan za našu Općinu i istočni dio Zagrebačke županije. Projekt je u fazi realizacije i uskoro će biti završen. Pokrivenost naše mreže uvelike će se povećati, a besplatni priključci za kućanstva izuzetno su značajni za naše stanovnike. Na projektu rade hrvatske tvrtke kao izvođači radova i proizvođači vodotornja, što je dodatni poticaj za cjelokupno gospodarstvo –  rekao je načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša.

Prvi vodotoranj je dignut u Preseki, drugi u Vrbovcu, treći u Farkaševcu, a zadnji će biti u općini Gradec. – Projekt je trajao dugo, no rezultati su nemjerljivi. Svim domaćinstvima omogućena je pitka voda. Na području Zagreba-istok bila je vrlo nekvalitetna voda, a ovim projektom izmijenjen je cjelokupni sustav kojim će svi dobiti kvalitetnu i ispravnu pitku vodu. Kako bi se projekt mogao početi provoditi Zagrebačka županija je uložila oko 100 milijuna kuna u pripremne radnje – naglasio je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović. Projekt se financira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., od čega bespovratna EU sredstva iznose 64.231.714,00 eura.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime