U Dubravi održana godišnja skupština uzgajivača simentalskog goveda

0
Komunalac add

Savez uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba (ZG SIM) održao je danas redovnu godišnju skupštinu u restoranu Sablić u Dubravi.

Skupštinu je otvorio predsjednik saveza Damir Horvatić te naglasio kako organizacija okuplja 153 člana proizvođača koji u stajama drže 3.300 krava i 5.000 junadi.  – U protekloj godini preko saveza smo tržili 806 grla tovnih goveda u vrijednosti od 1,3 milijuna eura. U trgovini stokom uvelike bi nam pomogao i Regionalni centar za razvoj stočarstva, na čijoj realizaciji intenzivno radimo uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Zagrebačke županije i općine Dubrava. Radimo i na realizaciji Prvog dubravskog stočarskog sajma, aktivno sudjelujemo u radu Savjeta za provedbu procedure korištenja znaka Meso hrvatskih farmi– rekao je Horvatić.

Rezultate projekta genotipizacije predstavio je Damir Pejaković. – Ušli smo sada u drugu godinu provođenja tog projekta, ukupno smo genotipizirali oko 600 ženskih životinja, neki dan smo poslali još jednu turu od 111 ženskih životinja i 13 muških, tako da smo došli na brojku od nekih 1500 ženskih životinja, a što se tiče muških, to radimo od 2011. godine, tu smo stigli na brojku od nekih 400 životinja, tu su uključena 32 uzgajatelja, naše su ambicije povećati taj broj na 50. ZG SIM genotipizira ukupno 70 posto svih genotipizacija u Hrvatskoj, što nas baš i ne veseli, jer to znači da su druge županije nažalost na puno manjim brojkama, a to će sigurno biti tema skupštine HUSIM-a za nekih tri tjedna – rekao je Pejaković.

Brojne skupštinare i goste pozdravila je Ministrica poljoprivrede RH Marija Vučković te pohvalila suradnju sa Savezom. – Moram na početku reći da smo u proteklih nekoliko godina značajno povećali sredstva za sva uzgojna udruženja. Kad je riječ o Regionalnom centru za razvoj stočarstva moram istaknuti da je ministarstvo sufinanciralo izradu projektno-tehničke dokumentacije, taj centar ćemo financijski podržati pod istim uvjetima određenim i za druge strateške projekte, mi uspostavljamo alokaciju za poduzetničku lokalnu infrastrukturu koja je strateška, a tu smo odredili i ovaj centar. To je u proračunu za 2024. godinu te se nadam da ćemo na održiv način započeti uskoro i ovaj projekt. Želim posebno pohvaliti savez na svemu što rade za Hrvatsku, oni provode projekte koji su jedinstveni u sektoru govedarstva, to radite sjajno i naš ste ponos – naglasila je ministrica Vučković.

Kao domaćin skupštinu je pozdravio načelnik općine Dubrava Tomislav Okroša. – Ovih dana izuzetno intenzivno sastančimo, rekao bih da su na tim sastancima vidljivi veliki koraci prema naprijed, radi se o centru za stočarstvo. Veseli nas da je projekt napravljen i da je gotovo pri kraju. Građevinska dozovla će se kroz koji dan izdati i nakon toga ne postoji prepreka da upravo vi, i svi mi, krenemo sa izgradnjom velikog, modernog, europskog centra za stočarstvo u Dubravi. Svima vam čestitam na vrijednom radu kojeg ostvarujete te vam želim puno uspjeha i u ovoj godini. Posebno ću istaknuti OPG Emine Burek koje je dobilo nagradu za najbolje mljekare u Republici Hrvatskoj. Veseli me da danas ovdje ima mnogo mladih proizvođača – istaknuo je Okroša.

Potporu Zagrebačke županije iskazao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvitak Zagrebačke županije Josip Kraljičković. – Mi kao županija činimo sve što možemo. U stočarstvu stanje nije sjajno, najteže je u govedarstvu, odnosno proizvodnji mlijeka. Ministarstvo se ovdje trudi sa potporama, pogotovo kroz europske mjere. No postoji nešto što je više vrijedno od novca. Upravo naš Regionalni centar za razvoj stočarstva je nešto više od matematike. Ako ćemo svesti poljoprivredu na matematiku onda nećemo imati vas poljoprivrednike ovdje. Izrađena je dokumentacija, čekamo građevinsku dozvolu, vi ste kao proizvođači organizirani, vlasnici ste zemljišta, Općina je napravila sve što je trebala sa svoje strane, mi smo sa ministarstvom financirali projektnu dokumentaciju. Stoga podržavamo da uspijemo u ovom centru, inače priču koju pričamo od 2018. godine. To je srce hrvatske stočarske proizvodnje – istaknuo je Kraljičković.

Savezu je na projektu izgradnje centra čestitao i gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj. – Mi smo kao Grad uveli 2018. godine potporu za krave prvotelke i tada smo isplatili 102 potpore da bi lani taj broj pao na samo 38. Stanje je loše te nam ostaje samo nada da bude bolje. Čestitke savezu na svemu što radi i na ovom projektu. S nama je ovdje i ministrica pa smatram da je i to svojevrsno jamstvo da će taj centar biti sagrađen u našem kraju – naglasio je Kralj.

Prisutne su pozdravili i dekanica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima Marcela Andreata Koren i Marija Špehar iz HAPIH-a.

Na skupštini su i ove godine dodijeljena priznanja najboljim uzgajivačima i najvećim kupcima. Priznanje „Najvjerniji partner“ dobio je Igor Sablić, a priznanje „Najveći kupac uzgojne teladi“ Marijan Hartman. Za posebne uspjehe u uzgoju priznanja su dobili: obitelj Vugrinović iz Stare Kapele, obitelj Bukal iz Praščevca, obitelj Burek iz Mostara te obitelj Jagar iz Radulca. Za osobita uzgojna postignuća i najbolje rezultate genotipizacije nagrađeni su obitelj Šavorić iz Stare Kapele, obitelj Špišić iz Pisarovine te obitelj Burek iz Mostara.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime